5 причини да ядем банани

Ако обичате да ядете този плод, сигурно знаете вече доста факти за него. Например, че съдържа много калий. В един среден по размер банан има 420 млг калий, който се равнява на 12% от дневната препоръчителна доза.

banan

Също така съдържа 3 грама фибри и почти 20% от необходимата ви дневна доза витамин С и витамин В6. Много е подходящ за здравословни шейкове. Но това далеч не е всичко за този уникален плод:

1. Бананите могат да заместват спортните напитки. Изследване сравнително резултатите постигнати от колоездачи: едните пиели спортна напитка, а другите – бананов сок. Оказало се, че дават еднакви резултати по отношение на издръжливостта, но при бананите има и допълнителни качества. Електролитите калий регулират функцията на нервната система и мускулите. Бананът помага да възстановим загубените електролити след тренировка.

2. Бананите помагат за отслабване. Те са източници на резистентно нишесте, което се съдържа в богатите на въглехидрати храни. Тялото бавно усвоява този вид нишесте, така че потиска апетита по естествен начин. Кара ни да се чувстваме сити по- дълго време.

Резистентното нишесте подтиква черния дроб да промените начина, по който се топят мазнините. Препоръчва се по 10- 15 грама дневно. Един среден леко зелен банан съдържа 12, 5 грама резистентно нишесте, но дори зрелите съдържат по 5 грама.

„ДИЕТИН- КОМПЛЕКТ“ – ТОП ПРОДУКТ ЗА ОТСЛАБВАНЕ! ВИЖ ТУК:

banani-otslabvane

3. Бананите помагат да контролираме кръвното налягане. Колкото повече калий приемаме, повече натрий изхвърляме от тялото.

4. Бананите са полезни за чревните бактерии. Сигурно сте чували за пробиотиците, „добрите“ бактерии, които помагат на храносмилането и се съдържат в някои храни като киселото мляко. Има и пребиотици, сред които са и бананите. Всъщност това са въглехидрати, които не могат да се смелят от тялото ни. Въпреки това имат много важна роля за поддържането на здрава храносмилателна система.

5. Бананите облекчават стомашни проблеми. 31 грама фибри, които се съдържат в средните банани се разделят на два вида: разтворима и неразтворима, които улесняват храносмилането и облекчават запека.

Бананите неутрализират стомашната киселинност и намаляват раздразнението. Затова са полезни при язви и киселини.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *