Най – полезните замразени храни

Ето какви са твърдите факти: Някои плодове и зеленчуци губят своите вкусови и хранителни качества когато са замразени, но на други ледът не влияе почти по никакъв начин. Казано с други думи дори и замразени, те все още отговарят на най – високите стандарти за качество. Ето пет от тях.

замразени храни

Царевица

Престоят на Северния полюс не влияе на царевицата и тя запазва вкуса си на 100%. Изискването обаче е да се консумира най – много шест месеца, след поставянето във фризера.

Грах

Качествата на замразения грах са абсолютно същите като току – що набраният, казват хранителните експерти. Дори и нещо повече – ледът увеличава антиоксидантната активност на тази земеделска култура. Половин чаша замразен грах съдържа около 12% от дневните ви нужди от витамин С, а изследвания установиха, че грахът губи само 1/10 от съдържанието на този витамин след една година престой във фризера.

Спанак

Проучване в Полша установи, че студеният спанак съдържа повече калций, отколкото  в пресен вид. Освен това при замразяване антиоксидантите в спанака също стават по – лесно усвояеми от човека. Добре е да се консумира между третия и шестия месец от съхранението.

Боровинки

Дори и нулевите температури не могат да разрушат антоцианите (полезни флавоноиди) в боровинките, които помагат при превенция на сърдечно – съдови болести и рак. Може да ги размразите и на стайна температура, но според проучване на Университета в Северна Каролина, при размразяване в микровълновата, антоцианиновите нива се покачват. Консумирайте в рамките на 4 месеца.

Череши

Дълбоко замразените череши носят повече полза при борба с рака от консервираните (компот, мармалад и др.). Недостатъкът е, че не трябва да се чака твърде дълго, преди да ги извадите от хладилника. Защото след шест месеца на студено, хранителните им качества спадат с 25% за три месеца и с 50%, съответно за шест.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *