Как да си набавите витамини през есента

Витамините заемат отговорно и важно място в грижата за човешкото здраве. През щедрото на плодове, зеленчуци и слънце лято се набавят лесно, но през есента и зимата съвсем не е така. А лекарите са категорични, че полезните вещества засилват имунната система, предпазват ни от грип и други вирусни инфекции.

витамини през есента

Как да си набавим витамини през студения сезон е въпрос с голяма важност. Най – лесният вариант е да си купим от аптеката, но според изследванията суплементите (дори и качествени), далеч не са толкова полезни колкото естествените източници.

Витамин А

Отговаря за растежа и възстановяването на клетките. Може да си го набавите чрез консумация на животински продукти като мляко, яйца, риба; помагат и червеното цвекло, ябълки, домати, моркови.

В комплекс

Изключително важни витамини, отговорни за правилното функциониране на много от системите в човешкото тяло. Добър източник са месата, рибите, зеленчуци като картофи, зеле и моркови, яйца и ядки.

Витамин С

Огромна мощ и сила се крият в това безкрайно полезно за здравето вещество. Неотразим антиоксидант, засилва многократно метаболизма, предпазва от куп неприятни болести, дава енергия и засилва имунитета. Супер богати източници са цитрусите, лука, чушките, зелето, шипките, магданоз.

Витамин D

Играе съществена роля за доброто състояние на костите не само при децата, но и при възрастните. През лятото се набавя лесно чрез излагане на слънце, но през студеното време може да си го доставяте чрез консумация на черен дроб, сьомга, яйчен жълтък, някои видове гъби.

Витамин Е

Много важен за доброто състояние на имунната система, хормоналния баланс и половото здраве. Наличен е в ядките, полезните растителни масла (ленено, зехтин), в зелето, царевицата и други.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *