Как да избереш правилните витамини

Да избереш правилните витамини съвсем не е проблем с лесно решение. В днешно време пазарът буквално е претрупан от предложения, обещаващи всякакви чудесни ползи за тялото. Единственият начин да разбереш кои от тях наистина са добри е трудна задача и можеш да го сториш по два основни начина: да изпробваш или да се довериш на преценката на приятел, който вече е опитал даден продукт. Ето още няколко съвета, които могат да ти помогнат:

избор на витаминиАнализирайте защо искаш да вземеш даден витамин. Идеята да гълтате хапчета (били те и напълно безвредни хранителни добавки) съвсем не е добра, особено ако не знаете какво правите. Така че когато тръгнете на пазар, първо бъдете наясно какви ползи ще очаквате. Например – рибено масло с добро качество ще помогне за понижаване на лошия холестерол и на мускулите ми да нарастват => добро е за мен.

Пазете се от странични ефекти и взаимодействия с други лекарства. Имайте предвид, че някои витамини не се препоръчват в комбинация с определени лекарствени средства. Така например витамин К не е хубаво да се взема, ако приемате медикаменти за разреждане на кръвта. Екстрактът от жълт кантарион пък може да намали ефективността на противозачатъчните хапчета и антидепресантите.

Правилната доза. Приемането на завишена доза дори от най – безопасния суплемент е нежелана, а в някои случаи подобни практики могат да застрашат вашето здраве.

Проверете срока на годност. Всички витамини и хранителни добавки трябва да имат срок на годност, който е отпечатан на видно място някъде по кутията, етикета или капачката. Ако вече не са годни за употреба, веднага ги изхвърлете.

Винаги търсете лекарски съвет какво би било добро за вас. Все пак не се предоверявайте на медиците, защото заради лична изгода могат да ви пробутат най – скъпите и същевременно некачествени хранителни добавки (виж защо лекарите изписват неправилните лекарства). Просто помолете специалиста да обясни, кои витамини биха помогнали да решите вашите проблеми.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *