Истината за пълнозърнестия хляб

Когато става въпрос за хранене и въглехидрати повечето фитнес маниаци знаят, че пълнозърнестите храни са сред най – силно препоръчваните продукти за консумация. Това е така, защото веществата от тези източници осигуряват дълготрайна енергия, богати са на фибри и предотвратяват затлъстяването. Накратко, за разлика от „бързите” въглехидрати като захар и бял хляб, те са качествено гориво и носят неоспорими ползи за здравето.

пълнозърнест хляб

Пълнозърнестите храни са особено полезни за стомашно – чревния тракт и сърцето. Една добре функционираща стомашна система ще ви помогне да абсорбирате повече полезни хранителни вещества като аминокиселини и витамини. Фибрите също така забавят усвояването на въглехидратите, което осигурява продължителна доставка на енергия, създава дълготрайно чувство за засищане и не на последно място – запазва нивата на инсулина стабилни. Това на практика означава не само по – малък шанс за катастрофа, но и насърчава изгарянето на мазнините.

Истината за пълнозърнестите продукти

Специалистите по здравословно хранене имат положително отношение към този вид храни. Не така обаче стои въпросът с производителите и търговците, които почти винаги се опитват да пробутват откровени фалшификати в стремежа да докопат лесна печалба. Влезте в първия хранителен магазин и обърнете внимание на продуктите по рафтовете. Огромна част от тях буквално трещят, че съдържат пълнозърнести храни и експлоатират до лудост идеята за здравословно хранене.

За съжаление в много малко случаи написаното на етикетите отговаря на истината. Например 99% от бисквитите са направени от преработено бяло брашно, а производителите добавят една съвсем малка част пълнозърнесто към сместа и обявяват своя вреден продукт за здравословен. Използването на 2% пълнозърнести храни им дава правото да лепнат върху етикета надпис, който лесно може да ви заблуди.

Как да избегнете измамата?

На първо място, никога не пропускайте да разгледате внимателно етикета и да изчетете какви са съставките. Ако върху пакета например е написано „направени с пълнозърнесто брашно” бъдете 100% уверени, че става въпрос за измама. За съжаление в България рядко се спазва законовото изискване съставките да бъдат изброени в реда от най – високата към най – ниската концентрация и това създава допълнителни предпоставки за нарушения.

В крайна сметка не забравяйте, че именно „храната прави борбата”. Ако искате да доведете до успешен край своята диета за отслабване, бъдете изключително внимателни като пазарувате. Непознати продукти купувайте в много малки количества за проба и тествайте всеки един от тях.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *