Въглехидрати за отслабване и мускулен растеж

Въглехидратите играят съществена роля във всяка диета, без значение дали е за отслабване или покачване на килограми. Ако целта е намаляване на мазнините следва да бъдат ограничени, а ако е трупане на мускули обратното – да бъдат увеличени. Представяме ви списък от полезни въглехидрати, чиято консумация е удачна и при двата варианта.

въглехидрати при отслабване

Пълнозърнести закуски

Пълни с фибри и витамини, пълнозърнестите храни като овесени ядки или произведения от кафяв ориз, с право се нареждат сред предпочитаните фитнес храни. Отличен източник на енергия, могат да бъдат консумирани по всяко време. Хубаво е да се ядат в комбинация с протеин.

Ръжени гевречета

Концентриран източник на въглехидрати (само в 1 кравайче има около 50 грама) удобни за носене, могат да бъдат много полезни в някои определени моменти. Избягвайте консумацията на правени от бяло брашно, изберете видовете с пълнозърнесто ръжено брашно.

Кифлички от трици

Силно препоръчително е да си ги приготвяте сами вкъщи. Не вярвайте на производителите и магазините, защото законът им позволява лесно да го финтират и вместо да се заредите с енергия, може да стане някоя беля. Друг важен съвет е, ако искате да са сладки използвайте мед, а не захар. Добра практика е когато си ги приготвяте, към тестото да добавяте и по две – три лъжички суроватъчен протеин. Така ще имате закуска с високо съдържание на качествени въглехидрати и протеин.

Картофено пюре

Картофите са една от храните, за чиито ползи се спори много. Оставете настрани всички предразсъдъци и запомнете, че не е важно колко картофи ядете, а как. Може би се досещате, че те са вредни когато ги ядете пържени, засипани със сол и мазнина. Правилно приготвени обаче те са чудесна храна, тъй като спомагат за генерирането на инсулин след тренировка и бързо възстановяване на гликогеновите нива.

Кафяв ориз със стафиди

1-2 чаши ориз и шепа стафиди осигуряват страхотна гарнитура към огромната пилешка пържола след края на тренировката. Спомага ресинтеза на мускулния гликоген, идеално средство за възстановяване.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *