Швейцарски филм се изгаври с “Мистерията на българските гласове”!

Благодарение на швейцареца Марсел Селие, плочи и дискове с автентичен български фолклор на "Мистерия на българските гласове" достиган до Западна Европа, САЩ и Япония

  Тазгодишната „Киномания“ се открива на 8 ноември в НДК с филм и концерт на хора „Мистерията на българските гласове“. Лентата на швейцарския документалист Щефан Швитерт, работил според някои източници и с Мадона, хем показва блясъка на знаменитите ни народни гласове, хем ни унизява. Това е предварителното усещане на самите певици.

„Балканска мелодия“ е сериозен филм, работен 5 години. Негов копродуцент е БНТ, която предоставя от фонда с исторически видеокадри. Както е известно, хорът се създава през 1952 г. към радиото, после съсобственик му става БНТ. Именно БНТ го запазва след разделението на държавните институции с идването на демокрацията. През 1997 г. обаче директорът Стефан Димитров казва, че са излишни с група „Акага“ за бюджета на медията, макар те да носят хиляди долари от чужбински гастроли.

"Мистерия на българските гласове"

Оттогава формацията с ръководител Дора Христова е на свободна практика. Междувременно техният продуцент за капиталистическия свят Марсел Селие им разрешава да се нарекат „Мистерията на българските гласове„. Това име е патентовано от него върху поредица от албуми с автентичен български фолклор. Именно швейцарецът Марсел Селие, идвайки в България за участие в бизнес с оловно-цинкови руди, чува нашенски гласове и онемява. Така той си тръгва със злато – гласовете на хора на радиото и телевизията и неговите солисти.

Бумът на българския фолклор в Западна Европа, САЩ и Япония се дължи на разпространените от него плочи и впоследствие – компактдискове. Впрочем отскоро те могат да се купят най-после и от наши музикални щандове, след като години наред в България не можеха да се намерят

Самият Марсел Селие участва във филма „Балканска мелодия“, но няма да дойде за премиерата, въпреки че се е отзовавал на специални покани.

Говори се, че е и той самият не е доволен от странен микс във филма – между български и румънски фолклор. Музиката на съседите ни даже доминирала, а като се прибави и съвременната картинност – гробища, румънски цигани, балканска чалга, филмът започва още преди премиерата си да не се приема еднозначно. „Марсел Селие има „Грами“ като продуцент само с българските песни, не с румънската музика. Странно защо това не е акцент във филма. Вероятно се срамува от това изкривяване“, скочи разлютено народна певица.

Филмът вече се излъчва в Швейцария и дори е номиниран за местните кинонагради „Кварц“. Друг е въпросът, как точно представя самородния ни музикален бисер наред с голямото ни оперно чудо.

„Донякъде обаче съм съгласна с тезата на режисьора, че при социализма хоровата музика е в разцвет. Днес именити колеги продължават да пътуват, но в собствената си родина големите народни певици са в шеста глуха, търсят ги само за 3 март и 24 май“, сподели изпълнителка с голяма биография по световните сцени.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

3 Отговора за "Швейцарски филм се изгаври с “Мистерията на българските гласове”!"

 1. нели   02.11.2012 at 20:21

  Видеото е от стар филм за Мистерията и то много хубав. Защо няма откъс от новия филм, та да видим за какво става дума!

  Отговор
 2. Борис   03.11.2012 at 8:37

  „техният продуцент за капиталистическия свят “

  Защо ми се струва, че този израз се употрбяваше преди 1989 г. ?

  Отговор
 3. Дарин Недков   11.04.2021 at 15:25

  Най-голямата гавра с този хор направи некадърната диригентка Дора Христова. За нищо не става, съсипа хора и го доведе до полусамодейно ниво.

  Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *