Тезджан Наимова затъна в борчове

Тезджан приключи с леката атлетика
Тезджан приключи с леката атлетика

  Една от най-големите звезди на българския спорт Тезджан Наимова е затънала в дългове, откакто е извън пистата заради допинг наказание. Лъчезарната пловдивчанка не се състезава от юни, когато Българска федерация по лека атлетика спря състезателните й права поради наличието на забранената субстанция „Дростанолон“ в пробата й от Европейското първенство в Гьотеборг в зала.

В сряда Международната федерация по лека атлетика бе безкомпромисна и изхвърли българката от спорта доживот, още повече, че тя бе уличена за втори път в нарушение на правилата.

Новината, че ще трябва да прекрати кариерата си, бе очаквана, но била приета като огромна трагедия от семейството на Тезджан. До скоро носителката на два златни медала на 100 и 200 м живеела в неголяма панелка под тепетата заедно с родителите си, сестра си и трите самоеда. Тезджан решила да се отдели в свое жилище, тъй като се почувствала финансово стабилна, за да си го позволи. Пловдивчани шушукат, че преди да гръмне допинг-скандалът, Наимова теглила кредит за апартамент с идеята, че кариерата й се развива добре и ще може да го изплаща.

Тезджан Наимова Докато чака становището на Международната федерация, атлетката събирала оттук-оттам заеми, за да може да си плаща вноските към банката. Сега обаче ще трябва незабавно да се преориентира към друга професия, ако иска да запази апартамента си. „Но тя не е работила друго освен да тича. Оплела се е като пиле в кълчища, няма идея кой път да хване и с какво ще си изкарва прехраната занапред“, коментират из Пловдив.

Тезджан се надявала да си намери работа по специалността си.

Спринтьорката завърши във Великотърновския университет „Педагогика на обучението по физическо възпитание“ с отличие. „Със заплатата си като даскалка по физкултура обаче едва ли ще може да си позволява всяка седмица прически, маникюрчета, педикюрчета“, интригантстват пловдивски атлетки.

До последно Наимова вярвала, че компетентните лица в Международната федерация няма да потвърдят доживотното наказание на българските си колеги, които още през септември я изхвърлиха от пистата доживот.

Екипът на спортистката изгради защитата й за допинга около тезата, че е приела специфични лекарства срещу рядко заболяване. Какво – не бе пояснено пред родната общественост. Макар теорията да бе подкрепена със съответните документи, писмените обяснения на Наимова не бяха взети като основателни за доказване на „изключителни обстоятелства“, които биха могли да изиграят смекчаваща роля за наказанието. Надеждата на спринтьорката сега е в Арбитражния съд в Лозана, където може да обжалва изваждането си от спорта.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *