Станка Златева: За какво да живея, за какво да се боря вече? 8 години бъхтих напразно!

Станка Златева

  Станка Златева тотално рухнала психически след загубата на олимпиадата. Боркинята се заключила в стаята си и не давала на никого да припари вътре. Не вдигала и мобилния си телефон. Треньорът й Симеон Щерев се видял в чудо, след като няколко пъти опитал безуспешно да говори с нея. „Махайте ми се от главата! Ей сега ще скоча през прозореца. За какво да живея, за какво да се боря вече? 8 години бъхтих напразно“, нареждала отчаяната спортистка.

Много тежко преживяла поражението и майката на Станка – Веселина. Това лято тя за първи път се качила на самолет, за да отиде и да подкрепи дъщеря си в Лондон. И, уви, не се оказала на кадем.

Веселина изпаднала в ужас, когато гледала от първия ред в зала „Оук център“ поражението на Станка от рускинята Наталия Воробьова. Въпреки това след финала на състезанието госпожата намерила сили и хукнала към съблекалните, за да теши единственото си дете. Охраната обаче изобщо не се трогнала от сълзите на разтрепераната родителка и обясненията й, че дъщеря й току-що е загубила и се нуждае от подкрепа.

Станка Златева и Симеон Щерев

Самата Станка била толкова спомена, че изобщо не чула крясъците на майка си. Сразената пехливанка се качила на автобуса, който я откарал в олимпийското село. В стаята си тя изключила телефона си и се барикадирала. Напразни останали опитите на треньора й и съпругата му да разговарят с нея и да й вдъхнат някаква надежда за по-нататъшната й спортна кариера. В същото това време Веселина продължавала да се тюхка във фаталната за дъщеря й спортна зала. „Леле, ще направи някоя беля“, вайкала се родителката на петкратната световна шампионка.

Като най-накрая разбрала, че е изпуснала щерка си, госпожата хванала такси и отпратила за олимпийското село. Там след няколкочасово тропане по вратата и сърцераздирателни молби Станка решила да отключи.

Макар след туша от Воробьова Златева да възнамерявала да се откаже завинаги от големия спорт, треньорът й Симеон Щерев бил категоричен, че няма да й позволи да се откаже от тепиха. Той бил сигурен, че ще успее да я подготви за победа на следващата олимпиада в Рио след 4 години.

Именно Щерев е човекът, открил твърдоглавата Станка, когато била дете, припомнят запознати. Намерил я в родното й село Крушаре.

„Като ходех на спортно училище в Ямбол, живеех на общежитие. В сряда свършваха парите, в четвъртък вече нямаше какво да се яде и тръгвахме по градините между блоковете. Крадяхме зеле, череши – всичко, което ставаше за хрупане. Гладът какво ли не прави…“, споделя боркинята и признава, че именно немотията я е тласнала към кариера в силовия спорт.

Днес, няколко седмици след загубата си на олимпиадата, Станка продължава да се самообвинява за провала си. Боркинята отказала купон в нейна чест в родното си село. Изключила е мобилния си телефон и не говори с никото. Майка й пък хукнала по врачки, които да леят куршум на знаменитата й щерка и да я измъкнат от депресията.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *