Славните гей двойки на България! Ето ги:

Дим Дуков и Красимир

  Най-известните гей двойки на България по традиция празнуват празника на 2 февруари скрито-покрито от хората. Да бъдеш различен от останалите у нас все още се смята за грях, макар че човек трудно може да определи кое е морално и кое не е, когато става дума за любов. Въпреки това виповете ни се срамуват да обявят публично чувствата си, за да избегнат народния присмех и обидните подмятания. Така и не се стигна до пищна сватба в публичното пространство, която да покаже, че населението ни е готово да разчупи традициите.

Георги Парцалев

Задълбочен анализ показва, че най-често се влюбват в своя пол представители на арт средите. Номер едно в челния списък на нежни души са артистите и певците, следва ги сюрия от талантливи поети, писатели, режисьори и сценаристи. След тях, колкото и странно да звучи, са разкрепостените представители на медицинската сфера. Доктори се влюбват в свои колеги не само в хитови американски сериали като „Клъцни — срежи“, но и у нас – такъв е примерът с покойния хирург Чавдар Драгойчев и не само.

Учителите също намират място в класацията, но те предпочитат да не дават гласност на емоциите, които владеят душите им, пък и се страхуват от родителския линч. Освен това имената им рядко попадат в списъците с популярни лица, като изключим председателката на синдиката им – Янка Такева, която клюката също не пощади, макар и по друго направление.

Емил Димитров и Васил Андреев

Доста гей двойки се създават и в местата, лишени от свобода. Повечето от тях са кратковременни, но има и такива, които се радват на страстите си дори след излизането от панделата.

Покъртителна е историята на cъвременен български бизнесмен, който обеща да построи на хиляди софиянци град на мечтите. След като думите му се сгромолясаха, влезе в затвора. Въпреки това успя да отвори баровско заведение и да „завърти едни пари“ с „половинката“ си Милчо. Ако се вярва на градската легенда, двамата толкова се обичали, че се врекли на вечна вярност до гроб. Коравото сърце на новобогаташа се размеквало единствено след спор с любимия, а от очите му се отронвали бисерни сълзи всеки път, когато чуел, че искат да го напуснат.

Васил Найденов и Ивайло Манолов

Почти две десетилетия след началото на демократичните промени у нас в МВР се съхранявал и използвал архив на регистрирани като хомосексуалисти българи. В списъка с обратни в архива на МВР има много бивши и настоящи български политици. На отчет като хомосексуалисти били включени настоящи депутати от различни парламентарни групи, заемащи ръководни позиции. Някои от тях били в списъците още от 70-те години, други са попаднали там в началото на демократичните промени, разкриват запознати с досиетата.

Чавдар Драгойчев

„Тези досиета са били създадени по времето на комунистическия режим, и са ползвани до ден днешен. В досието на всеки един според правилата, който е регистриран като хомосексуалист, се записва кога и кой оперативен работник го е чел. Част от хората присъстващи в редовете на тези списъци дори не подозират, че фигурират там. Никога не са били уведомявани, че някой ги е сметнал за обратни, и им е направил досие“, издават източници от полицейските среди.

Малцина знаят, че знаковата политическа фигура Цола Драгойчева всъщност е пледирала пред самия Тодор Живков за по-снизходително отношение към сексуалните малцинства. Нейният втори мотив е бил личен, като в началото на 60-те е открила, че нейният син – Чавдар Драгойчев е имал също хомосексуални контакти, като самият е представлявал интерес за загрижените власти по проблема.

По настояване на самата Цола Драгойчева, явно изпитваща вина поради това, че е родила син с нестандартна сексуална ориентация, вземат решение от БКП да се проведе у нас принудително лечение на хомосексуалистите. Дори поканили специалисти от Холандия, тъй като по онова време там били най-добрите лекари – сексолози.

Снежина Петрова (вляво) и нейната половинка Десислава Шпатова в компанията на актьора Владимир Пенев

До днес се носят легенди за организирания от ДС съдебен процес през 1964 г. срещу двайсетина видни наши интелектуалци, заподозрени в хомосексуална ориентация.

Той се провел при затворени врати и останал напълно скрит за българската общественост. Сред обвинените на този групов процес били кинолегендата Георги Парцалев, маститият литературен и кинокритик Атанас Свиленов и брат му — доктор Петър Свиленов, композиторът Васил Андреев и други, като някои от тях получили присъди

Една от най-известните и плодотворни двойки е тази на поп краля Емил Димитров и неговия текстописец и мениджър Васил Андреев.

„Чувствам го като брат, като син, даже като…. съпруга“, приживе признава приятелят на поп легендата. Андреев, който завършва ВИТИЗ и 10 години работи в Младежкия театър, неотлъчно е до Емил от ранната му младост до края на живота си. Заради него Васил зарязва сцената и посвещава живота си на музикалната легенда. Васил Андреев пише текстовете към едни от най-известните песни на своя партньор – „Арлекино“, „Нашият сигнал“, „Моя страна, моя България“. Той е любовник, текстописец, мениджър, ангел-хранител, гуру и демон за естрадната легенда. С една дума – фаталният мъж в живота на Емил Димитров. Поп кралят никога не се е страхувал от смъртта, но двамата имали сключен неписан договор — първо да умре Васил, а после той. И изпълнили договора си.

Друг железен музикален тандем е този на Васил Найденов и неговия верен импресарио Ивайло Манолов. Двамата се подкрепят от много години във всяко едно отношение. Съвместно са оцелявали и в наводнения, и в автомобилни катастрофи. Преди 3 години те скрепили отношенията си, разменяйки си еднакви халки от бяло злато, символизиращи вечната им преданост. Донесли си ги чак от Русия.

Сред най-славните гей тандеми е и този между Георги Парцалев и импресариото му – цирковия актьор Магистър Илма. Двамата имат крепка 15-годишна връзка и в един период дори живеят заедно в апартамента на великия актьор близо до Орлов мост. Когато в годините на соца се разчува за любовта им, офицер от ДС предупреждава Парцалев да напъди Магистър Илма от дома си, защото съседи подали оплакване срещу тях. Така двамата денем са заедно, а през нощта всеки се прибира в своето жилище.

Светският коафьор Дим Дуков споделя последните 12 години от своя живот със синеокия красавец Красимир Георгиев. Краси е човекът, с който създават своите гей френдли хотели и уютен дом, превърнали в средище на софийските бохеми.

Там до смъртта на Дим миналата година двамата отглеждали и две „деца“ – Кинг Джордж и Куин Елизабет от породата британска синя котка. Радвали се и на четири поколения „внучета“.

Запознават се на откриването на бар „Луна“ на 14 февруари 2000 г. От този момент нататък те остават просто Отеца и Краси за всички, които ги познават. След 8 операции Дим си отиде от този свят точно преди година.

„С него не сме се прощавали, тъй като дори и за миг не вярвах, че той ще почине“, споделя Краси. След поредната коремна операция, докато е още в болница по време на кръвопреливане, Дим изпада в алергичен шок. Идва в съзнание, но не може да говори тъй като е на командно дишане. В този момент до него са сестра му и майка му. Митко дава знак, че иска лист и химикалка. Тогава пише: „Има ра…“. Решавайки, че има впредвид рак, го успокояват, че няма рак. Но той махва с пръст и дописва върху листа с разкривен почерк: „Има рай, има ад, аз ги видях“.

Сред железните еднополови тандеми у нас е и този на актрисата Снежина Петрова с режисьорката авангардистка Десислава Шпатова. Двете дами живеят на семейни начала вече близо 10 години и са пример за образцово семейство. Неотдавна дори си осиновиха деца, които отглеждат заедно в мир и разбирателство.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *