Скъпата постановка “Лов на диви патици” – позор за българския театър!

Иван Юруков в постановката “Лов на диви патици”

  Станаха известни номинациите за наградите „Икар„. Тях съюзът на артистите в България, като всяка година присъжда в Деня на театъра – 27 март. Досущ като героя в древногръцката митология призът е на път да се срине с една-единствена номинация. Комисията, определила номинациите, потъна в анонимност.

Има защо да се срамува.

По-конюнктурни решения досега едва ли е имало. За главна мъжка роля са отличени трима актьори от спектакли на Народния театър – Леонид Йовчев за „Хамлет“, Иван Юруков за „Лов на диви патици“ от Александър Вампилов, на Камен Донев и Юрий Бутусов за „Животът е прекрасен“ от Александър Морфов по Николай Ердман.

"Икар"

Да споменеш въобще спектакъла „Лов на диви патици“, е позор за българския театър и цялата му история от времето на „Многострадална Геновева“. Или ако ще номинираш актьорите, те трябва да бъдат всички възнаградени за геройството си да участват в нея. Тази скъпа постановка направо се изгаври с блестящата пиеса на Вампилов. Който се сеща за нея от времето в стария театър „София“, сега „Зад канала“, няма как да намери нещо от този шедьовър. Изглежда, цялата работа е в това, че тя е най-скъпата постановка на Народния, а вероятно и в целия театрален афиш през последните сезони.

Ако живеехме в нормална страна, това трябваше да бъде най-гръмовният скандал в българската култура. Самият „експериментатор“, руският режисьор Юрий Бутусов, изглежда просто се е уплашил публиката да не го замеря с камъни. Иначе щеше да присъства поне на премиерата.

„Зрителите снощи се разбягаха още преди антракта. Вие поне го дочакахте. На предпремиерата режисьорът даваше нареждания на актьорите по мегафон. Мислехме, че това е част от спектакъла, а то не било. Така сподели разпоредителка след първото действие, когато зрителите панически напускаха залата. Очевидно малцината заблудени зрители са продължили да се разбягват като диви патици от спектакъла от края на миналия сезон, когато той трябваше да бъде поантата на Народния. През декември тя се е играла веднъж, а през януари тихомълком изчезна от афиша. Така, че който иска да си опъва нервите и естетическите критерии, няма вече как да го направи. Следите са заметени. Иначе, обаче, как директорът на „светая светих“ да отчете някакъв успех след похарчени неясно колко много пари?

Камен Донев

Още по-скандално е че „Животът е прекрасен“ на Сашо Морфов има само две номинации. Спектакълът се гледа на един дъх и е ясно защо билетите са изкупени за месеци напред.

„Хамлет е гол“, твърди публиката за постановката на Явор Гърдев пак в „Иван Вазов“. „Хамлет не е гол“, обясни режисьорът своята концепция. Така или иначе постановката е и с най-много номинации – пет. Освен Явор Гърдев и Александър Морфов за „Икар“ за режисура ще се бори и Пламен Марков – за „Вуйчо Ваньо“.

Актрисата от русенския драматичен театър „Сава Огнянов“ – Мариана Крумова е номинирана за водеща женска роля с участието си в спектакъла „Медея“. За главна женска роля конкуренция й правят Гергана Плетньова и Силвия Лулчева.

Семейството актьори Васил Стойчев и Виолета Бахчеванова получават „Икар-2013″ за цялостен принос към театъра.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *