Самуел Финци – любовник на Севда Шишманова

Самуел Финци
Самуел Финци

  Никога не съм планирал какво ще ми се случи утре. Импулсивен човек съм. Наумя ли си нещо, гледам да го изпълня. Бях сигурен, че искам да избягам от България и в първия възможен случай осъществих тази си идея“, разказва актьорът Самуел Финци.

Интересното е, че синът на легендата ни Ицхак Финци е по-известен на Запад, отколкото у нас. Той е звездата на Дойчес театер и билетите винаги се разпродават много преди премиерата с участието на Самуел. Затова и от БНТ продължават да се хвалят, че са направили истински удар с привличаното на актьора в новия им сериал „Четвърта власт“.

„От много години живея в Берлин и ми се налагаше рядко да долитам със самолета, когато някоя българска постановка успее да ме грабне. Снимането на сериал е по-сложна работа. Трябваше да зарежа доста от належащите си ангажименти, за да съм на разположение на режисьорите“, твърди звездата на германския театър, който е известен сред приятелите си просто като Санчо.

На Сведа Шишмамова не й било трудно да вкара актьора в новата см продукция
На Сведа Шишмамова не й било трудно да вкара актьора в новата см продукция

Именно неговите авери твърдят, че Самуел Финци неслучайно се е решил да си зареже уредения живот в Берлин и да хукне да се снима в тв проект с неясни шансове за успех. Възможността за провал въобще не притеснява актьора, тъй като той не би си и помислил да каже „не“ на Севда Шишманова.

Сивият кардинал на БНТ която продуцира и „Четвърта власт“, има основна „вина“ за завръщането на Финци-младши от изгнание. Между двамата от години ту се разпалват, ту започват да тлеят любовни страсти. Или поне така се говори из коридорите на телевизията – майка. Колегите на програмния директор на БНТ се кълнат, че тя повече от година дели една постеля със Самуел Финци. Любовта им е невъзможна и точно заради това е още по-сладка. Синът на Ицко Финци трябва да играе много по-труден театър пред съпругата си, само и само да открадне малко свободно време и да долети при любовницата си в България, нещата между тях стават още по-сложни, когато се намесва и режисьорът Димитър Гочев. Той е един от най-верните приятели на Самуел Финци и това прави клюката за връзката му с Шишманова още по-сочна.

„В едим момент Севда просто се прехвърли от единия приятел на другия.

В телевизионните среди подобни рокади винаги са били нещо съвсем нормално. Доколкото знаем, Санчо въобще не се е разсърдил, когато е изпаднал от интимните схеми на Севда. Двамата и в момента са приятели и заради това той се е навил да играе в „Четвърта власт“, убедени са колеги на директорката в държавната телевизия.

Финци категорично отказва да коментира какви точно са отношенията му със Севда Шишманова. Той се прикрива зад твърденията си, че в България отново са го посрещнали толкова характерните за нашите географски ширини злоба и завист.

Две поколения таланти на едно място - Ицко и Самуел Финци
Две поколения таланти на едно място – Ицко и Самуел Финци

„Не съжалявам, че напуснах страната си точно на 17 декември 1989 г. Беше ми отесняло тук. Исках да видя какво има мзвън тези 111 хил. квадратни километра на държавата ни. Не ми се киснеше повече в тая супа, в която всеки те гледа лошо и иска да ти натисне главата надолу. В чужбина нарочно не дружах с други българи. Бях се превърнал в истински съвременен отшелник. От работа се прибирах в самотната си квартира и после пак на работа. Отбивах всякакви атаки на сънародниците ми да ме приобщят към тяхната среда. Исках да науча перфектно немски и да забравя за най-лошите черти на българската народопсихология“, отсича Самуел Финци.

Той не крие, че е имал доста трудни първи години, преди да го забележат и да го поканят на немската театрална сцена. В началото му се налага да се хваша и на най-мизерните работи, само и само да си изкара парите за наема.

„Ходех в едно бюро по труда и всеки ден си теглех номер, от който зависеше къде ще ме пратят да бачкам. Бил съм мияч на коли, строителен работник, куриер, шофьор.

Самуел Финци Голямо блъскане за малко пари. Дойде ми в повече в един момент. Седях си у нас и се чудех дали съм постъпил правилно да зарежа живота си в България, за да стана обикновен бачкатор на Запад. И малко преди паниката да ме погълне напълно, получих сериозно предложение. Влязох в мрежата на държавните театри и пред мен се разкри нов свят. А самоволното ми отказване от нормалните човешки контакти с други българи се оказа ползотворно. Владеех достатъчно добре немския, за да играя в представления, да се снимам за местни телевизии, да ое чувствам пълноценен“, допълва Самуел Финци.

Преди заминаването си в Германия и в най-трудните си първи моменти той нарочно не търси съвет от баща си. Легендата на родното кино и театър Ицхак Финци е категорично против синът му да бяга на Запад.

„Винаги е действал импулсивно и често не съм бил съгласен с някои негови решения. Успехите му доказаха, че си е правил сметката. Самият аз го запалих по живота навън, след като отидохме на една екскурзия в Западна Европа, когато беше на 12. Техният начин на живот го запали и нямаше как да угася тази му мечта. Важното е, че и двамата със сина ми сме щастливи с това, което сме постигнали“, заяви преди време големият ни артист Ицко Финци.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *