Психиатърът д-р Кирил Дамянов: Плевнелиев крие насъбрана злоба!

Д-р Кирил Дамянов
Д-р Кирил Дамянов

  Журналисти потърсиха известния психиатър д-р Кирил Дамянов, който постави диагнози на най-активните политици у нас. Според лекаря доста от родните депутати и футболисти се нуждаят от професионална помощ. „Сред народните ни представители има хора, които са прекалено натоварени и не могат да релаксират правилно. В парламента трябва да има психолог, пред когото да се изповядват, тъй като събират в себе си прекалено много негативна енергия, която пречи на работата. Подобна практика не съществува все още никъде, но за сметка на това, политици от страните в Европейския съюз отделят време, за да отидат и да се изповядат пред специалисти, за да не изкарват негативните си чувства и да не стават за смях в законодателните си органи“, категоричен е Дамянов.

Д-р Кирил Дамянов е дългогодишен психиатър. Завършил е образованието си във варненския медицински университет. Работил е в болницата „Св. Наум“ на Четвърти километър в столицата. В момента е пенсионер и има частен кабинет. Освен болните си пациенти, Дамянов следи поведението и на политиците у нас.

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

Според него това е една от причините държавата да не работи пълноценно, независимо за кое правителство става въпрос. „Много лошо говори фактът, че нашите политици обичат да се хвалят с ранното си ставане в 5,30-6,00 часа. Това води само до превъзбуда и непълноценен работен ден. Когато един човек не се е наспал, пропуснал е най-пълноценния сън -от 22,00 до 24,00 часа, става не само раздразнителен и агресивен, а започва да заболява от всякакви умствени увреждания. За него има по-голям риск от злополуки, сърдечна недостатъчност, затлъстяване, исхемичен удар, високо кръвно налягане, проблеми с вниманието, влошено здраве и дори инфаркти. Когато Бойко Борисов влезе на два пъти в болница, не се учудих никак, че има проблеми с кръвното налягане, след като самият той винаги се е хвалил, че не може да спи и става прекалено рано. За да се оправи, бившият премиер според мен трябва да вземе крути мерки за безсънието си тъй като се вижда, че постоянно е раздразнен и често е разсеян по някои важни въпроси. Възможно е това да е негов избор на поведение, с което да прави впечатление, че не помни много важни факти от своята житейска и политическа биография, за да не дава повод за атаки срещу себе си. Дано да става дума за някакъв театър, тъй като от медицинска страна е много опасно за него“, коментира Дамянов.

Бойко Борисов
Бойко Борисов

По думите му бившият премиер има нужда от психолог, пред когото да изхвърли негативната енергия. „Знам, че Борисов спортува, но това не е достатъчно за него. Той трябва сериозно да се захване с психологията, защото това не е нито срамно, нито е нелогично. Световни лидери като Бил Клинтън, Барак Обама, Владимир Путин и Силвио Берлускони ходят на психотерапия, където споделят съкровени неща“, припомни още докторът. Той допълни, че президентът Росен Плевнелиев също би трябвало да има собствен отдушник на емоциите.

„Държавният ни глава крие в себе си много насъбрана злоба. От това, което аз виждам по телевизиите, той е един самотен човек, който няма пред кого да сподели болките си от общественото недоволство, от критиките, които с право получава. Екипът му от пиари трябва да помисли за това, тъй като той е обиждан, че е слаб човек. Но всъщност става дума за личност, която е изпаднала в депресия.

Това са първите симптоми, които обикновено се проявяват – пълна превъзбуда, а след това започва липсата на желание за работа, липсата на социални контакти, отбягването на приятелите и роднините, докато не се стигне до биполярна депресия, т.е. – редуване на депресивни и манийни епизоди, сподели още психиатърът. Той заяви, че това може да се отрази в един момент и на семейството.

Яне Янев
Яне Янев

„В медицината има конкретни примери за разпад и отрицание от всичко. Когато семейството не подкрепи пациента, симптомите се задълбочават и се стига до пълен разпад.

Някои болни не приемат диагнозата и прибягват до алкохола, защото се чувстват по-силни и забравят за момента проблемите си. Това обаче е временно решение и не води до нищо добро. От това, което съм чел в пресата, виждам, че Плевнелиев няма подкрепата на съпругата си например. Най-доброто лекарство за президента е семейната подкрепа. Ако той не я получава наистина, както се казва в нашите среди разговорно, тотално категоричен е д-р Дамянов.

Според него, ако у нас има специална болница само за шизофреници, то Яне Янев ще бъде първият й пациент заедно с много от хората на ГЕРБ, тъй като били едни от най-големите лицемери.

„Не може да уволняваш Бойко Борисов, а в следващия миг да му се мазниш. Янев е екстровертен тип, който има прекалено много ентусиазъм. Избухлив, а в същото време прекалява с инициативите си. Такива хора обикновено в крайна сметка остават едни чиновници“, категоричен е психиатърът.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *