Проф. Розмари Стателова заклеймила група “Сигнал” като бащи на чалгата!

Група „Сигнал"

  Група „Сигнал“ безспорно е една от най-известните български банди на всички времена. Не се е чуло да са си навлекли сериозни врагове в гилдията. Но и те си имат душманина. Заклеймени са като аналог на чалгата от професор в музикознанието.

Проф. Розмари Стателова е доайен в българското музикознание, член на БАН. Автор е на стотици рецензии за българската популярна музика, както и на няколко книги. Трудовете й са публикувани не само у нас, но в Германия, Русия, Финландия и др. Доказаният музиколог преподава в няколко университета.

Пред своите студенти Стателова разчупва доста от клишетата наложени в масовата култура. Едно от тях – че „Сигнал“ са типична рокгрупа, професорът отрича с целия си авторитет. Според нея са балкански аналог на някои западни образци в рока, но не били рок в чистия смисъл на думата. Нещо като чалгата в рока.

Проф. Розмари Стателова

В музикалните среди се присетиха за това нейно скандално мнение покрай участието на Данчо Караджов като ментор в „Гласът на България“ редом до Преслава. Вокалът на известната банда даже седи стол до стол с попфолк изпълнителката. Още по-стряскащ за по-консервативните фенове на „Сигнал“ бе дуетът му с Преслава в рамките на предаването. Двамата изпълниха култовата песен „Може би“ от Тончо Русев и Надежда Захариева. Полемиките, които предизвика неочакваната спойка, не бяха в полза на рокаджията Караджов и сие отхвърлят, разбира се, твърденията на проф. Стателова, че са балканска група, която няма нищо общо с рока. Смятат ги за заяждане. От неловката ситуация се измъкват с думите, че по-важна им е обичта на публиката от няколко поколения, която пее с тях хитове като „Да те жадувам“ и „Може би“.

Тази година е юбилейна за състава. Групарите честват 35 години на сцената. Подготвят голямо турне и концерт в „Арена Армеец“ през ноември.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Проф. Розмари Стателова заклеймила група “Сигнал” като бащи на чалгата!"

  1. Pingback: keto taco salad

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *