Провален театрален дебют на Радина Кърджилова я докара до сълзи

Радина Кърджилова в кадър от генералната репетиция на постановката "Кой се страхува от Вирджиния Уулф"

  Младата актриса Радина Кърджилова се обля в сълзи в театър „Българска армия“, в който не се състоя нейният дебют. Насрочената за 12 и 13 октомври премиера на пиесата „Кой се страхува от Вирджиния Уулф“ пропадна ден преди това.

Вместо да гледат представлението, пред журналистите излязоха директорът на театъра Мирослав Пашов, режисьорът Красимир Спасов и актьорите. Радина Кърджилова, Стефка Янорова, Иван Радоев и Веселин Анчев се качиха на сцената облечени в костюмите си от постановката. Директорът обясни, че преговорите за предоставяне на авторски права с драматурга Едуард Олби са стартирали още през април 2012 г. Екипът му изискал от театъра различна информация свързана с организацията на работата, творческата биография на актьорите и режисьора на пиесата. Той се интересувал й от средните цени на билетите и тяхното разпространение.

Пашов подчерта, че театърът винаги е спазвал Закона за авторското право и назова средствата, които са били внесени през последните години – преди време те са стигнали близо 100 хиляди лева, а до средата на тази са около 50. Той разказа, че се е срещнал с Олби и са разговаряли, когато големият американски драматург бе на посещение в София. По думите му авторът на „Кой се страхува от Вирджиния Уулф?“ не възразил „да даде“ разрешението си пиесата му да бъде поставена. Театърът особено държал на тази постановка, която искал да я посвети на 70-годишнината на режисьора, който избрал именно нея.

Докато Пашов редеше сухите факти, Радина Кърджилова едва сдържаше сълзите си. Тя не успя да ги спре обаче, когато за утеха от театъра й подариха огромен букет. Сам директорът пък й нахлупи каска, която разстроената актриса събори на земята.

Сплетената й на плитчици коса допълнително й придаваше вид на разплакана ученичка. Пашов я утеши, че каската винаги пада. Така той направи алюзия със статуетката на Георги Чапкънов, с която театърът награждава най-добрите актьори на „Аскерите“. Когато и това не помогна, той се опита да я утеши с другите роли, за които Кърджилова е избрана – Жулиета и в „Декамерон“. За тях поне дебютиращата в театъра актриса може да бъде спокойна – и двамата автори няма как да си търсят авторските права, тъй като не са между живите от няколко века.

Наистина е странна ситуацията, в която изпадна военният театър, защото тази пиеса на Едуард Олби вероятно е най-често поставяната на софийска сцена вече няколко десетилетия. Последно я представи театър „Сълза и смях“ през 2005 г. Тогава в главните роли участваха Бойка Велкова и Ивайло Христов.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *