Патриарх Неофит не мърда от Русе

Негово светейшество отказва пищни тържества за първия си рожден ден като църковен глава
Негово светейшество отказва пищни тържества за първия си рожден ден като църковен глава

  Дядо Неофит ще посрещне първия си рожден ден като патриарх в Русе, научихме от приближени. На 15 октомври той навършва 68 години. Негово Светейшество, който е твърде скромен като човек и никога не е обичал лукса, предпочитал да изкара личния си празник далеч от светската суета в столицата.

Макар че е роден в София, от години Неофит предпочита да живее и работи в китния дунавски град. След като бе избран за патриарх и Софийски митрополит, той остана и временен ръководител на Русенската епархия, чийто владика бе до февруари т.г. Вече 8 месеца там няма титуляр и дядо Неофит продължава да изпълнява функциите си на Русенски митрополит, макар че отнася много критики заради това.

Патриарх Неофит Негово Светейшество се чувствал по-добре в покоите си в Русенската епархия, отколкото в патриаршеския апартамент на столичната ул. „Калоян“ в Софийската митрополия. Владици настоявали дядо Неофит да отбележи първия си рожден ден като глава на Българската православна църква в столицата. Те му предложили да се съберат на обяд в столичен ресторант или пък в Светия синод, засега обаче патриархът предпочитал да бъде в Русе. Все пак е възможно той да уважи поканата на своите духовни събратя и да вдигне с тях наздравица в София. Те пък щели да го поздравят с „На многая лета“. След това обаче веднага щял да отпраши за Русе, където да прекара вечерта с близките си от тамошната епархия.

За разлика от патриарх Максим, който обичаше да пийва троянска сливова ракия от неговия роден край, Неофит бил почитател на хубавото червено и бяло вино. При това не си позволявал повече от една чаша. Патриархът наблягал предимно на постните манджи, като много обичал боб чорба и крем супа. Докато бил митрополит, дядо Неофит дори сам си готвил постен гювеч и яйца по панагюрски. Негово Светейшество с удоволствие хапвал и баница със спанак. Избягвал да яде сладко, но вероятно на рождения си ден ще си позволи да хапне малко парче торта, която най-вероятно ще му бъде подарена от брат му – диригента на хора към катедралния храм „Св. Александър Невски“ Димитър Димитров.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *