Опитали да убият Дан Колов със самурайска кама в Япония

Дан Колов

Славният български борец Дан Колов бил непобедим на кеч ринга, но нямал та­ланта да пести спечелените с много пот пари. Пехливанинът изкарвал милиони, но бързо ги пръскал. Голяма част от хо­норарите си също и дарявал.

 По време на Лайп­цигския процес например изпращал чекове за по 2000 дола­ра на „вожда и  учителя“ Георги Ди­митров. На цар Борис пък дал 500 хиля­ди лева, за да купи са­молет за по­щите. Борецът похарчил значи­телни суми и за име­ния в американския щат Калифорния и Канада.

 Колов, чието истинско име е Дан­чо Колев Данев, заминал за Щатите едва 17-годишен. Това станало през 1910-а. До 1936-а, когато се завър­нал в родината си, българинът от севлиевското село Сенник направил шеметна кариера зад граница. За някои от мачовете си печелел по 1 милион долара.

 В онези години в кеча било поз­волено всичко – дори и да убиеш противника си на ринга. Счупените кости, размазаните физиономии и изкълчванията били често явление. В един такъв супер оспорван двубой Дан Колов се изправил срещу идола на японската борба Джики Хигън – Удушвача. Мачът се провел в Токио. Срещата продължила малко над 2 часа, като сред зрителите бил и самият японски император.

 В началото Джики Хигън имал пре­вес. На два пъти той едва не удушил българина, който се подвизавал с псевдонима Кинг Конг. В последната трета част на мача Колов обаче се измъкнал от противника си, обърнал го по гръб и с ръцете си започнал да доближава главата и единия му крак. Удушвача изревал от болка — гръбнакът му се прекършил. Съдията обявил победа за Кинг Конг.

 Вечерта Дан Колов прекарал в луксозната си хотелска стая. По ня­кое време през отворения му прозо­рец влетяла самурайска кама. Ножът се забил във вратата на гардероба, буквално на милиметри от тялото на пехливанина.

  За да бъдат избегнати други инциденти, Дан Колов веднага напуснал хотела, придружен от охранители. „Повече не искам и да чувам за Япо­ния. В тази страна, за да запазят честта си, са готови да ти разпорят корема. Не могат да преглътнат, че някой с честна борба е победил идола на нацията им“, коментирал по-късно борецът на кораба, с който отплавал за Америка.

 Друг незабравим мач на Данчо се играл през 1936-а, малко преди завръщането му в България. Пред 30 хил. зрители в парижката зала „Пале де спорт” Колов размазал гордостта на „петлите“—световния, европейски и олимпийски шампион Анри Деглан. Тогава се окичил и с прочутия “Ди­амантен пояс“. Дълги години релик­вата се пазеше в музея на бореца в родното му село Сенник, но после изчезна мистериозно. Вероятно на­следниците на Дан Колов са продали пояса на чуждестранни колекционе­ри, подозират фенове на кеча.

 След победата си над Анри Деглан Колов получил оферта за снимки в киното. Холивудски продуцент му предложил космическите 24 мили­она лева, за да играе в приключенския екшън „Благородникът“. Слав­ният борец обаче отказал. Обяснил, че не иска да е актьор. Целта му била да жъне успехи само на ринга.

 Колов имал и други оферти от Хо­ливуд. От „Метро Голдуин Майер“ настоявали да партнира на Кларк Гейбъл в супер продукция. И отново се натъкнали на категоричен отказ от страна на нашенеца.

 Малко след завръщането си в Бъл­гария през 1936-а Дан Колов бил поканен да играе във филма „Под игото“.

 Този път той склонил – може би защото лентата щяла да е екранизация по емблематичен български роман. Стартът на снимките обаче бил отложен и борецът така и не успял да застане пред камерите. „Под игото“ е реализиран чак през 50-те години на миналия век, а Дан Колов умрял през 1940-а.

  Пехливанинът от село Сенник по­чинал от туберкулоза, твърдят за­познати. Погребан бил срещу плани­ната. В този жест имало определена символика – Балкан срещу Балкана.

 Съществуват подозрения, че Дан Колов може и да не е умрял от ес­тествена смърт. Мълви се, че в про­дължение на години той бил тровен бавно и методично от френски ле­кари. Чуждите медици искали да го извадят от строя, за да може евро­пейски шампион и носител на Диа­мантения пояс“ в кеча да остане тех­ният сънародник Анри Деглан.

 Въпреки че е живял десетилетия в САЩ, Колов така и не взел амери­канско гражданство. Предлагали са му многократно щатски паспорт, но той твърдял, че иска да си остане българин. „Родината е най-милото и свято нещо. Силен съм, защото не съм скъсал връзката си с нея“, каз­вал кечистьт.

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "Опитали да убият Дан Колов със самурайска кама в Япония"

  1. Жоро   17.04.2012 at 7:58

    достоен българин, бог да те благослови и на оня свят

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *