Никола Анастасов с потрошени ребра след падане в банята

Нико­ла Ана­стасов

  Тежки са последните дни за  Нико­ла Ана­стасов. Непо­средстве­но преди 80-годишния си юбилей големият актьор загуби равновесие в банята, падна и пот­роши ребра. Заради сакатлъка се нало­жи да бъде отмене­но честването му в Сатирата.

 Ролята му в спекта­къла „Римска баня“ бе поета от Ивайло Калоянчев. Синът на Калата ще замества до изцелението на ти­туляра. А то се очаква най-рано в края на те­атралния сезон. До­тогава Анастасов ще е на обезболяващи и ще внимава за всяко свое движение.

 „Докторите ми каза­ха, че на колкото години съм, толкова дни ще ме боли“, обяснявал звездата на Сатиричния театър. Ако лекари­те са прави, то той ще чувства дискомфорт и през юни, и през юли.

 Ребрата са ахилесовата пета на Никола Анастасов. През 2008-ма той пак пад­на и потроши гръдните си кости. Тогава инцидентът стана, докато актьорът помагаше на жена си да окачва пердета в дома им. Уви, малко по-късно сакатлъкът се повтори, а сега се и потрети.

 „2008-ма е най-не­щастната ми година. Първия път исках да оправя пердето, което нещо се беше закачи­ло. Качих се на парното. Оттам полетях, хванах се за пердето, но не ме издържа. При падането счупих 2 ребра. Минах на рентген и лекарите ме успокоиха. Добре било, че ребрата се счупили надлъжно а не напречно“, раз­казвал е Анастасов.

Ана­стасов със съпругата си - певицата Мария Косева в младите години

  Два месеца и половина след първата контузия болките отминали. Ни­кола трябвало да играе в Девня, а оттам да за­мине за Варна с пиеса­та „Чичото от Америка“. Нищо не предвещавало повторение на драмата с ребрата. Но въпреки това лошото станало.

 „В Девня след предста­влението имаше бурни ап­лодисменти. Бързахме да излезем и да потеглим към Варна. Беше по-удобно да минем зад декорите вмес­то да прекосяваме целия салон, за да стигнем до колата. Тръгнах през от­вора за декорите. Отвън обаче беше тъмно, липс­ваше лампа. Направих три-четири крач­ки и усетих, че нямам нищо под краката си. Поле­тях надо­лу. Паднах в шахта на около пет метра дълбочи­на. Изпотроших си шест ребра. Болките бяха нео­писуеми. Веднага всички скочиха да ме вадят. За­караха ме във Варна. Стоянка Мутафова настоя да отидем в болницата. Цялата трупа дойде с мен. Лекарят погледна снимката и заяви, че ми няма нищо. Аз обаче из­питвах адски болки. Не мо­жех да лежа, стоях прав. На сутринта посетих пак болницата. Тогава вече ми казаха, че съм си потро­шил ребрата. Падна пред­ставлението и се прибрах със самолет. В „Пирогов“ ме осведомиха, че някои ребра дори съм ги бил счупил на по две места. Затова съм усещал пукането на тези гадни кокалчета“, откровеничил е ак­тьорът пред наш репор­тер.

 Слава Богу, ре­брата му ус­пяха да се калцират и зараснат. След двата инцидента с потрошените кости любиминият на няколко по­коления българи артист обаче разреди посещени­ята на вилата си в Банкя. Започна да се страхува за здравето си и иска­ше да е по-близо до Първа град­ска болница, та да му помогнат лекарите, ако нещо се слу­чи. 

80-те години на Анаста­сов са белязани и от други екшън случки. При една от тях Анастасов едва не губи живота си.

  Преди около четвърт век Кольо претърпява тежка автомобилна катастрофа. Белята става след гастрол в Елена. Народният артист изнася два спектакъла в читалището на градчето и още същата вечер подкарва с висока скорост колата си към Велико Търново. В някогашната столица на България възнамерява да вечеря.

 На пътя вали проливен дъжд и са се образували локви, което затруднява управлението на автомо­била. На един от острите завои Кольо губи контрол над ладата си и тя полита в 5-метровото дере вляво на шосето. Шофиралият без предпазен колан актьор изхвърча през прозореца и пада на склона. Колата пък се забива в пропастта със светещите си фарове нагоре.

 За късмет минути по-късно край мястото на катастрофата минават местните жители Иван Минчев и Петър Коев. Те оказват първа помощ на Анастасов и го откарват във великотърновската болница. „Когато го открихме, беше в съзнание, но и в шок от уплахата.

 Имаше доста ожулвания и рани по ли­цето и май му бе строшено нещо по крайниците. Ли­чеше, че го боли, доста охкаше“, спомнят си спа­сителите.

 От Велико Търново ко­микът е транспортиран с хеликоптер до Правител­ствена болница в София. Столичните доктори сла­гат в счупената му ръка платинен пирон, разра­ботен от НАСА. Същото парче метал преди това е преседяло в крайник на Цола Драгойчева.

 Катастрофата се случ­ва на 8 ноември. Това е фатална дата в живота на Никола Анастасов. На нея са го спохождали нещас­тия още 2 пъти – веднъж му се спукала жлъчката, а друг път, докато пътувал с автобус, се запалил двигателят. 

„Това е денят на Свети Архангел Михаил. Татко беше месар, а 8 ноември е празник на месарите и полицаите. Винаги като дете съм чествал този ден вкъщи с баща ми. Страх ме е от датата 8 ноември, а толкова много й се радвах като малък. Една съсед­ка ми направи курбан, но беше отвратително. Дори не исках да гледам как заклаха кокошката на терасата в апартамента. Какъв курбан е това?! Та те заклаха пилето!“, раз­правял е актьорът, който тези дни имаше юбилей.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *