Нежен приятел на дядо Николай стана владика

Митрополит Антоний
Митрополит Антоний

  Изборите за западно – и Средноевропейски митрополит потушиха поредния скандал в Църквата, който зрее от смъртта на патриарх Максим. Двете враждуващи лобита са сключили споразумение кой да заеме поста, научихме от достоверни източници. Висшите духовници единодушно и очаквано избраха 35-годишния Антоний, който е бивш викарий на пловдивския митрополит Николай.

Николай и новият патриарх Неофит са в тиха война и всеки привлича митрополити на своя страна с различни хватки, разказват служители в Светия синод. Пловдивският митрополит не крие амбициите си един ден да оглави Българската православна църква и да сложи свои хора на всички ключови места. В същото време Неофит е опитва да апази териториите си от набезите а Николай, който става известен със скъпите и часовници, лимузини други разкошни и светски вещи.

Под расото: Николай и Антоний (вляво) знаят всичките си тайни
Под расото: Николай и Антоний (вляво) знаят всичките си тайни

След като станa патриарх, Неофит остана и Митрополит на Русенската епархия, въпреки че нарушава устава на Църквата. Според запознати така той парирал опитите на Николай да сложи свой човек на поста. Другата конфликтна точка между двамата са изборите за митрополит на Варна след трагичната и мистериозна смърт на Кирил. Николай не криел апетитите си и към тази епархия, която е с най-много имоти и възможности за злоупотреби.

След борбите кой от лагерите в Църквата да оглави двете епархии с вакантни постове е сключено временно примирие с избора на Западно- и Средноевропейски митрополит. В Светия синод се говори, че Антоний е подозрително близък с дядо Николай. Нежна дружба крепи отношенията между двамата. Те дълги години живеят като много близки семейни роднини, а Антоний обитава покоите на Николай в качеството си на викарий. В същото време младият духовник е известен сред миряните като съвестен християнин, който винаги се отзовава на помощ.

Сега служителите на Божия храм очакват постовете за митрополити в Русе и Варна да се разпределят по равно между двете лобита. Освен това Уставът да не се променя така, че Николай да може да измести Неофит, каквито слухове усилено вървят в Светия синод. Там са наясно, че здравето на патриарха е твърде крехко. Той има два байпаса на сърцето. Приближени до него смятат за съвсем нормално притеснението му, че при евентуално влошаване на състоянието му и невъзможност да извършва задълженията си на патриарх ще иска да се върне в своята енория, която вече може да е превзета от човек на Николай.

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Нежен приятел на дядо Николай стана владика"

  1. поп Кръстю   31.10.2013 at 9:55

    Българиииии, защо не пометем и изчистим първо църквите си от тия попове, митрополити и т.н. от интриганти, бездушевни мръсни митрополити „меки китки“ и тогава да се вземем в ръце и да пометем и държавата си.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *