Министър Сергей Игнатов режисирал Стойка Пипирудата

Постановката с участието на Стойка Стефанова (вляво)

  Пиесата, в която съквартирантката Стойка Стефанова, известна и като Пипирудата, изявява актьорските си умения – „Египетска приказка за сърцето“, е била преведена от министъра на образованието Сергей Игнатов. Египтологът дори наблюдавал с интерес някои от репетициите и лично помагал със съвети и критики на новоизлюпената артистка, става ясно от снимки в личния профил на Стойка в социалната мрежа Фейсбук.

Пиесата е поставена от театъра при Нов български университет „Голият охлюв“ през пролетта на 2010 година. Сценичната адаптация е дело на авангардната режисьорка Елена Панайотова, а министърът помагал освен с превода на древния папирус и с наставления към актьорите. Неслучайно на премиерата от първия ред зорко наблюдават актьорската игра египетският посланик г-жа Олфат Фарах и Сергей Игнатов.

Сергей Игнатов

„За Стойка беше голяма чест, че именно министърът гледа репетициите и обяснява своята визия за актьорската игра“, спомнят си близки до съквартмрантката с доста обсъждани актьорски качества.

Оригиналното заглавие на този древен папирус е „Историята на претърпелия корабокрушение“. Той е смятан за едно от първите в древността приключенски четива в света. Този текст е открит съвсем случайно през 1880 г. от руски египтолог. Датиран от XX в. пр. Хр. от времето на фараон Аменемхе I, като също е отбелязван и с второто си подзаглавие „Островът на изобилието“.

Постановката се радва на доста топъл прием от страна на зрителите. Рецензията й, публикувана във водещо издание за литературна критика, е повече от впечатляваща:

Сюжета разкрива отпътуването на героя, премеждия, корабокрушение, достигането му до остров, среща със змей, спасението на героя, и накрая успешното му завръщане у дома. Приказката ни запознава с древноегипетското „учение за контрола над сърцето“, за общуването между човека и бога, както е според египетската философия. Посредством песента, танца и визуалния колорит, свойствени на древните близкоизточни култури, спектакълът ни отвежда към необичайно пътуване назад във времето“, гласи критиката на постановката, осъществена под зоркото око на министъра.

По-паметливите припомнят, че проектът, в който се изявява Стойка, е реализиран главно с подкрепата на Министерството на културата, както и на Централния фонд за стратегическо развитие към настоятелството на НБУ.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *