Министърът на културата Владимир Пенев в ролята на влечуго

Владо Пенев

  Новият министър на културата Владимир Пенев репетира ролята на гущер в пиесата на Едуард Олби „Морски пейзаж“ в Народния театьр. Между репетициите шивачите му взимат мерки за костюма на влечуго, които ще облече скоро.

Двамата със Светлана Янчева са в кожата на водни чудовища, които внезапно изпълзяват някъде на английския бряг. Там се срещат с двойка съпрузи без определена възраст – Жорета Николова и Валентин Ганев. Разговорите между четиримата са изключително забавни. Гущерите на финала трябва да решат да останат ли на земята, или да се потопят отново в океанските дълбини.

Над сценографията се труди Чавдар Гюзелев, а режисурата е дело на Петър Денчев. Премиерата е на 29 март. Директорът на трупата Павел Васев е категоричен: „Никакво отлагане заради министерстване“. Нищо, че Владо вече му се води началник.

Това не е поредната ексцентричност на заклетия шегаджия от театър „Зад канала“, който наскоро влезе в кожата на политика Петър Берон по гол тумбак.

Владо поел ангажимента много преди да му предложат министерския пост. Сега се чуди как ще тъче на няколко стана в предстоящите 2-3 месеца, докато е във временното правителство. Министърът играе в 10 представления на софийските театрални сцени. В Народния театър е на половин щат. Там участва в постановката на Деси Шпатова „Идиот 2012″. В „Зад канала“, където е на щат, го гледаме в „Арт“, „Златни мостове и секвоя“, „Демонът на Скопие“ и „Апокалипсисът идва в шест вечерта“. Продължава да участва и в „Мъртвешки танц“ от Стриндберг, брилянтна постановка на Маргарита Младенова в „Сфуато“, която му донесе „Аскеер“ за водеща мъжка роля. Името му е вписано в афиша на още няколко постановки на Театър 199. В началото на 2013 г. се разбра, че ще участва в още две тв продукции на БНТ, едната от които е сериалът „Недадените“, който тръгва през този месец. В него Владо Пенев играе ролята на митрополит Кирил съдействал за спасяване на българските евреи в периода 1940-1946 година.

Друга поредица, в която се снима, е „Четвърта власт“. Там той е в любимото си амплоа на лош персонаж. Сюжетът му е близък, тъй като Владо е син на журналист. Баща му Никола Пенев, вече покойник, е бил уважаван журналист от вестник „Земеделско знаме“. Първоначално Владо и сестра му носят фамилията Ризови, но го преименуват в 4-ти клас на Пенев. Бил е част от хора „Бодра смяна“ като дете, но смешна случка го отвежда във ВИТИЗ. Владо се майтапи, че бил приет да учи история в Софийския университет, но измерено в крачки, разстоянието от дома му до театралната академия било по-късо, отколкото до университета. И затова решил да се запише във ВИТИЗ.

През 1982 г. става магистър по актьорско майсторство за драматичен театър в класа на проф. Николай Люцканов. Именно от него талантливият студент бил предложен да играе ролята на младия Христо Смирненски във филма „Поета и Дявола“, завъртял се на екран през 1984 година. В лентата на режисьора Иван Росенов Пенев си партнира с неговата съпруга Катя Паскалева.

Със сина на професор Люцканов – Владимир, който е шеф на Младежкия театър „Николай Бинев“, също са добри приятели и в момента играят заедно на театралната сцена.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *