Мария Статулова се смяла на погребението на Катя Паскалева

Мария Статулова

  Когато става снаха на Йордан Радичков, актрисата Мария Статулова вече има първите си награди в киното. Дебютната й роля е като студентка на Боян Дановски във филма „Последната дума“ на Бинка Желязкова, но истинският й пробив е в „Авантаж“ на Георги Дюлгеров, в който играят общо 13 бургазлии (а от същия град е и режисьорът).

Следват изяви в „Дами канят“, „Адаптация“, „Маневри на петия етаж“, „Да обичаш на инат“, „Дунав мост“, „Откраднати очи“, „Забранена любов“, „7 часа разлика“.

След сватбата си Мария избира да остане с фамилията на баща си, художника Иван Статулов, когото и до днес не може да прежали. Актрисата прибира в столицата своята майка, за да не е сама в Бургас.

Колкото и да е изморена Мария, колкото и да й е трудно, тя винаги намира сили да се превърне в извор на добро настроение за близките и познатите си.

Любовта идва с портокал

Актрисата е омъжена за режисьора Димитър Радичков, син на Йордан Радичков.

Запознанството им става в Бургас, родния град на Мария, но любовта им пламва в Сатиричния театър. Там Мария постъпва по покана на режисьора Младен Киселов, а негов асистент е Митко Радичков. Последният веднъж пристига на сцената с портокал. А оранжевото е любимият цвят на Статулова, защото го свърза с лятото и слънцето. Зад прашните кулиси ефектът от появата на портокал бил мигновен – предопределил бъдещето й.

Радой Ралин, знаейки за случката от Сатирата, започва да нарича бургазлийката Грета Гарбо в българското кино, правейки паралел с Грета Гарбо, която често била виждана да държи портокал.

Когато се влюбва в Радичков, Мария обитава квартира на тавана на писателката Рада Александрова. Бъдещият й съпруг казва, че иска и той да дойде да живее там, на тавана. Пристига само с една четка за зъби и остава. На сватбата на Мария и Димитър кумуват Стоянка Мутафова и Младен Киселов.

Тъжно-смешна комедия

„Дори на погребение може да се случат смешни неща“ – споделя Мария Статулова. Преживяла това с Доньо Донев на погребението на Катя Паскалева. Двамата с него седели до залата на опелото, а там една жена толкова активно се въртяла наляво-надясно, че изведнъж полата й се изхлузила и паднала, та останала по чорапогащник и бели гащи. Тогава с Доньо много се смели. Мария е убедена, че и Катя Паскалева би се смяла.

Катя Паскалева

От своя професор във ВИТИЗ Боян Дановски Статулова научила, че актьорът трябва да бъде много наблюдателен, да вижда всичко до най-малкият детайл.

Във ВИТИЗ навремето тя се разплакала, затова, че й давали да играе все „откачени“ жени. Промълвила: „Професоре, толкова ли съм грозна?“. Преподавателят я успокоил, че цял живот ще играе вечното момиче. Така и станало.

Погнуса

В сериала „7 часа разлика“ Статулова играе българската арменка Агурик, която върти нашенско магазинче в Ню Йорк, което властите едва не затварят заради хлебарки. Сцената с гадините била истинско изпитание за актрисата, която иначе е луда глава и не се панира. Дори за снимките с Велко Кънев в „Да обичаш на инат“ по непредпазливост щяла да падне от тераса, докато била в образ.

„Изпитвах отвращение и ужас, хлебарките пъплеха по тезгяха, а те ме караха да се наведа, така че пълзящите да минават направо под носа ми. Леле, какви писъци бяха… Даже забелязах хлебарка албинос!“, споделя кошмара си Статулова. Тя заплашила, че или ще припадне, или ще си тръгне, ако не приключат бързо снимките.

Актрисата е известна и с прословутата си колекция от сувенирни жабки. Над 120 екземпляра са накацали на различни места из дома й. Мария никога не си е помисляла, че ще яде от животното, което смята, че й носи късмет, но неотдавна я прилъгали във варненски ресторант.

Нейн приятел я поканил в ресторант близо до морето. Донесли им огромна чиния с няколко вида риби. Тя опитала от най-малките и по-късно разбрала с ужас, че това са били жабешки бутчета. И до днес помни вкусът на крехкото месо с ухание на пилешки хапки. Но тогава се заклела, че повече няма да близне от любимите й скачащи влечуги.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *