Мария Статулова: Не съм Червената Шапчица, та цял живот да се преструвам на по-млада!

Попитали веднъж Мария Статулова защо не си е направила нито една пластична операция, за да запази поне за известно време онзи чар, с който влудяваше мъжете в „Дами канят“. „Аз да не съм ви Червената шапчица, че цял живот да се преструвам на по-млада от дъщеря ми. Харесвам благородното остаряване, не искам да приличам на напомпано с изкуствени материали и мазилка барби“, отсича в характерния си стил актрисата.

За Мария Статулова най-важна е усмивката
За Мария Статулова най-важна е усмивката

Мария въобще не се церемони да си казва какво й е на сърцето дори и да е сгазила лука. Приятелите й я обичат за тази й искреност, а враговете гледат да стоят надалеч от нея. От втората група със сигурност може да бъде записан Калин Сърменов, който намали заплатата на Статулова в Сатирата и тя на другия ден подаде молба за напускане.

„Едно време Калинчо беше стреснато момченце, което не се забелязваше много-много сред известните актьори. После изчезна задълго, за да изгрее ярко на небосклона и да отсъжда кои актьори стават и кои не. С Павел Поппандов ни нарече мързеливци, сякаш не може да отиде в архива и да види какво точно сме свършили тук, докато той е кръстосвал широкия свят“, наежва се представителката на незабравимото трио от едно време, в което са още Невена Коканова и Стоянка Мутафова. Наричат ги трите грации и навсякъде ги канят, за да разведрят малко сивото ежедневие на хората в провинцията. Любимите актриси не отказват да обикалят по купони. Всеки ден за тях е истински празник.

В "Дами канят" с Ламбо
В „Дами канят“ с Ламбо

„С Невена бяхме по-шегаджийски настроени и все гледахме да завъртим някаква интрига. Много колеги сме метнали на черешата. Някои от по-надутите дори са ни се сърдили за невинни шегички. Стояна беше друга бира. Сериозна и неподатлива на провокации. Все ни срязваше, че трябва да се държим по-сдържано. Но излезеше ли на сцената, нейните собствени задръжки падаха. Всички сядаха и онемяваха от присъствието, от излъчването й. Затова и беше лидерката на нашата група. С Вени не смеехме да й противоречим, никой не смееше. С една дума срязваше големци и обикновени надувки“, спомня си Мария Статулова.

Самата тя може да се похвали, че рядко се е случвало нещо различно от това, което е желаела. Красивото момиче с непокорен нрав удря шестица от тотото покрай брака си с Димитър Радичков-син на Йордан Радичков. Номинираният 2 пъти за Нобелова награда писател преди идването на демокрацията е със статут на министър на културата. Думата му тежи също толкова, колкото излязлото изпод перото му.

Най-изненадващо Мария се кълне, че никога не е искала помощ от свекъра си. Двамата дори са били на нож и са се ограничавали само в размяната на любезности.

Мария Статулова „Смешно ми е да слушам как съм искала да се уреждам с подходящи роли, молейки се на Радичков-старши. Той не беше човек, който прави такива неща. А и аз не бих си позволила да направя нещо подобно. Това е все едно да се изгавря с паметта на баща ми, който беше известен бургаски художник. Сама съм пробивала, а от познанството ми с писателя си спечелих само завист и проблеми през годините. Някои колеги ми завиждаха, въпреки че нямаше конкретна причина. И се започнаха мръсните номера. Крадяха ми кореспонденцията, с която ме канеха за нови представления. Случвало се е дори да ме саботират на сцената, само и само да се изложи снахата на Йордан Радичков“, разказва Мария. Хорската завист и злоба така и не успяват да провалят брака й с Димитър. Той си постила добре още в началото, правейки всичко възможно, за да впечатли чаровната актриса.

„Запознахме се пред киното. Опита се да ме заговори, но го отрязах. След това ме намери на една премиера. Дойде и ми подари портокал. Приличала съм била на Грета Гарбо, която също се явила на премиера с портокал. Как да не клъвнеш на подобен номер? Как оцеляхме ли? Всеки от нас правеше компромиси, не се взимахме чак толкова на сериозно и не обръщахме внимание на отрицателната енергия около нас“, разказва Мария. Мъжът й такаКи не успява да накара родителите си да заобичат снахата. В писателските среди дори се говори, че Радичков и съпругата му Сузи категорично забранили на сина си да води младата Мария в дома им. Хората предполагат, а Господ разполага. Мария все пак се настанява в просторния апартамент, а пo-късно взима там и да гледа майка си до кончината й.

„Роднинските отношения са трудно нещо и няма уроци как да се разбираш с най-близките си хора. Казвали сме си лоши думи, били сме несправедливи един с друг, но след това сме намирали сили да продължаваме напред. Това е тайната на нормалното съществуване в едно голямо семейство“, разкрива Мария.

Тя никога не пожела да коментира точните си отношения с Велко Кънев. Твърди се, че покойният ни актьор е бил силно запленен от особения чар на Мария. Двамата често са се засичали на театралната площадка и винаги са говорили с топлота един за друг.

„Велко беше велик приятел и човек. Остава си в сърцето и душата ми, но не искам да говоря на тази тема. Това са лични работи и не е редно да ровите толкова надълбоко“, отсича Мария.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

http://youtu.be/355vuAZLnNk

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *