Лечителката на Ламбо се бори с рака на Венцислав Кисьов

  СССР И ГДР влизат в открита война през 1979 г. по въпроса кой артист трябва да влезе в ролята на младия Карл Маркс за едноименния 7-сериен сериал. Братушките вадят тежката артилерия от светила, но и източногерманците имат своите фаворити. Военните действия между кинодейците на двете страни са ожесточени, а когато димът се разсейва, на преден план излиза нашият Венцеслав Кисьов. За да няма сърдити, двете страни взимат соломоновското решение да изберат артист от трета държава, който да изиграе младия Маркс. Шансът на Кисьов е, че не е успял да се избръсне, преди да мине през Киноцентъра.

Венцислав Кисьов бори коварната болест с билки
Венцислав Кисьов бори коварната болест с билки

„Тъкмо се бях върнал от морето с дълга брада и коса. Заставиха ме на минутата да се явява в Киноцентъра и така и не успях да се приведа в нормален вид. Там ме видял асистентът на големия съветски режисьор Лев Кулиджанов и съобщил на шефа си, че е намерил подходящ човек за ролята. По негова заръка ми се обадиха да отида на среща. Зарадвах се и припряно отговорих: „Няма проблем, само трябва да се избръсна“, а човекът от другата страна на жицата се развика: „В никакъв случай няма да пипате брадата“, усмихва се при скъпия спомен известният ни артист с повече от 200 роли в киното и театъра.

Той няма да забрави тежкия кастинг, който минава, преди да го одобрят за главната роля в немско-руската продукция. На първия кръг е заедно с още 173-ма кандидати от цяла Европа. Накрая остават само петима.

Венцислав Кисьов като Карл Маркс
Венцислав Кисьов като Карл Маркс

„Беше ми безгрижно в началото, защото не вярвах някой да ме вземе на сериозно. Притесних се в момента, в който си повярвах, че може мен да изберат. Руснаци и източногерманци се цакаха до последния момент и така решиха да ме вземат мен. Тази ми роля се оказа решаваща за кариерата ми. Нашите режисьори щяха да се избият да вземат младока, имал шанса да работи с имена като Лев Кулиджанов и оператора Вадим Юсов“, разказва Венцеслав Кисьов.

Любопитното е, че той също води истинска война с родителите си, които имат съвсем други планове за бъдещето му.

Баща му е твърдо убеден, че ще го направи математик, а майка му мечтае синът й да стане известен лекар.

„Баща ми не ми говори в продължение на повече от две години, след като ме приеха във ВИТИЗ. После ме избраха да водя едно телевизионно предаване и моментално се превърнах в звезда в родния ми Любимец. Хората срещали татко и го поздравявали за успехите на сина му. Сдобрихме се след това, а първите му думи бяха: „Щеше да станеш страхотен лекар, дано и в това начинание имаш слука“, споделя актьорът, който има шанса да изиграе Ромео в най-веяикия любовен романс навсички времена. Вълшебството на Шекспир завладява Венцеслав Кисьов. Докато репетира, той се влюбва в Жулиетата си. Калина Петкова също не е безразлична към чувствата на своя партньор в пиесата.

„И двамата бяхме силно влюбени в други хора, когато се срещнахме. За няколко месеца провалихме сериозните си връзки, тръгнахме заедно и повече не се разделихме. Смешното беше, че истинската любов пламна, след като свалиха представлението „Ромео и Жулиета“. Някакъв партиен лидер беше заподозрял, че покрай великата любов режисьорът Леон Даниел иска да прокара някакви вредни за строя свои идеи“, разказва звездата на българското кино и театър. Стъпка по стъпка той успява да се издигне до директор на „Сълза и смях“, а със закриването на театъра започва най-мрачният период в живота му. Кисьов твърде тежко изживява края на една институция в българския творчески живот и не след дълго лекарите му поставят страшната диагноза – рак на белите дробове.

„Лекарите казват, че стресът е една от причините за развитието на болестта. Закриването на „Сълза и смях“ за мен беше равносилно на нещастието да загубя дете. Прекарал съм 30 от най-хубавите си години в театъра. А после Вежди Рашидов и шайка разбойници решиха просто така да му теглят ножа. И то без никакво обяснение. Ликвидираха го и така на практика ликвидираха мен“, просълзява се Венцеслав Кисьов. Той започва неравна битка с болестта.

В най-тежкия момент на помощ му се притичва Стефан Данаилов. Ламбо праща своя приятел при туркиня в затънтена махала до Батак.

„Жената има много интересна история. Баща й е бил ходжа и е лекувал хората, а тя е наследила неговите способности. Започна да ми говори, да ми дава различни рецепти. От тях състоянието ми се подобри. Даваха ми 3-4 месеца живот, а сега ще станат 2 години, откакто се боря. Нито един косъм не ми окапа въпреки тежката химиотерапия. Само като чуя гласа й, у мен се раждат нови сили за битка и си казвам, че няма да се оставя просто така на болестта. Ето че още работя, пиша, движа се, но да не дразним Господ“, отсича актьорът.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *