Легендата Емилия Радева: Нито аз, нито Гинка Станчева получихме обаждане за 80-годишнините си от Вежди Рашидов!

Емилия Радева

  Себелюбиви ли са българските артисти? Жадни ли са за суетата от миналото на ордените и отличията, от комфорта на държавата и трапезите с най-висшите управници? Или днес са незаслужено пренебрегвани до степен на игнориране на богатата им творческа биография, която за някои наши съвременници не значи нищо? Може би истината е някъде по средата.

За достолепната Емилия Радева, легенда на театър „Българска армия“, става въпрос за елементарното уважение. От липсата му я боли и не го крие. Тази година на 23 май тя закръгли достойните за уважение 80. Познайте дали е получила поздравителен адрес от Министерството на културата? Не.

„Къде-къде по-приятно му е на Вежди Рашидов да се снима с Робърт де Ниро и Джон Траволта при гостуването им у нас“, коментира иронично Емилия Радева. Тя с жал констатира, че колежката й Гинка Станчева, една от емблемите на Младежкия театър, също е подмината и задмината.

Вежди Рашидов и Робърт де Ниро

Обичайна практика е протоколът на министерствата да изпраща поздравителни адреси до именити българи в своя ресор.

„Не става въпрос да ме обичат или не. В канцелариите имат списък с имена, телефони, адреси, рождени дати. Какво им пречеше поне една картичка да изпратят“, диви се звездата от филми като „Дом за нашите деца“, „Ребро Адамово“, „Спомен за близначката“, „Матриархат“ и др. Факт е, че досега всички министри на културата са пращали телеграми. Вежди обаче – не!

Едва ли е успокоение за нея тъжното съвпадение, че и от „Българска армия“ също са пропуснали да я поздравят за юбилея. Не става въпрос даже за юбилейно честване, а за сърдечно отношение, изразено в няколко реда, а в краен случай – телефонно обаждане.

Радева е в щата на Армията от 1958 г. до 1990 г, когато прибързано е пенсионирана.

Никой не я пита има ли сили и желание да играе. Кариерата й продължава с пълна силна в частния театър „Барбуков“ наред с други пенсионирани колоси като Георги Георгив – Гец, Гинка Станчева, Мария Стефанова и др.

Повече от 10 години актрисата е вдовица. Нейният партньор в живота е също актьор от „Българска армия“ Любомир Димитров. Единствената им дъщеря живее във Франция. Най-чаканият гост в опустелия дом на театралната дама, естествено, е внучето.

В самотата си Радева написва мемоарна книга, която почти отгладува, но я финансира сама за 75-годишнината си. Сега за 80-ия юбилей написва продължение. Пак сама си прави този подарък забравена от конюнктурата на деня, която няма време дори за едничък жест.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *