Къци във “ВИП Брадър” – като Яне Янев в политиката!

Къци Вапцаров

  Общото между Къци Вапцаров и Яне Янев може да се изрази с две думи – кофти шоу.

Кофти шоуто е шарено и лъщи, но е евтино и бездарно. То е също така инфантилно, тъпо и претенциозно. В това отношение шоуменът Къци и политикът Яне са като еднояйчни близнаци. Русата амбиция Къци и черноокото Яне умират да се показват пред публика, да жонглират с думи и да се скатават, като стане напечено.

Къци е усвоил политическия прийом да прави коалиции със съквартирантите по кьошетата. Яне Янев пък ползва атрибути от истинското шоу като ефектни димки. Така веднъж успя да провали политическа конференция тъй като вървеше в посока, която не му отърваше.

И двамата са в перманентно състезание да се доказват на останалите. И двамата обичат да играят, но те да измислят правилата, и то в движение.

Яне Янев

Къци Вапцаров успя да вбеси повечето участници във „ВИП Брадър“ с играта на „малтретирания праведник“. Той е чист и спретнат, храни се правилно и здравословно, кротко лежи в кревата и чете списание Stars, демонстрира учтивост и възпитание, никога не повишава тон. Ролята му обаче бе разконспирирана почти веднага, защото е слаб актьор. Но като всеки посредствен човек, той е превъзходен интригант. Едно от качествата, които трябва да притежава, е да бъде абсолютно перде. Може да го плюят, да го обвиняват във всички грехове на света, няма да му мигне окото. Култивирал е това умение като компенсация за липсата на други дарби. По този начин той оцелява в поприща, за които няма никакви качества. В стратегията на Къци да спечели шоуто се включва ходът да предизвиква хората от Къщата да го обиждат. Колкото повече настрои срещу себе си, толкова повече ще го съжаляват зрителите. Много от победителите в минали издания на играта са точно такива – средностатистически и по възможност леко абнормални типажи. Такъв бе скромният във всяко отношение Здравко от Поморие и още по-семплата му женица. Лауреат на шоуто бе една от благоевградските тризначки, които станаха обект на голямо веселие и подигравки по време на лайфовете. Но докато мъдрите се намъдруват, лудите се налудуват. Много правилно е преценил Къци верността на народното умотворение. Но докато въпросните победители си бяха просто такива, момчето на късмета се опитва да играе „унижения и оскърбения“ със сложни тактически ходове. Дали зрителите ще схванат преиграването и фалшивите поплаци на Къци, е друга тема.

Янето предпочита различна тактическа схема, за да постигне обаче същия резултат – класиране в политическото шоу. Той не мрънка като шоумена Вапцаров, а директно влиза в ролята на шут. За да отвърне на удара от Волен Сидеров, който твърдеше открито, че шефът на „Ред, законност и справедливост“ е гей, Янето предложи на съпругата му Капка да й направи дете, за да докаже своята мъжественост. Това бе по времето, когато Сидерови бяха неразбиваем тандем в политиката и живота. От трибуната на Народното събрание Яне Янев се изцепи по адрес на Корнелия Нинова, която му поиска имунитета: „Мога да си сваля имунитета, за да помогна на Нинова да си свали мръсното бельо.

Другарката Нинова ще остане без гащи, ако не внимава. Моят имунитет е достатъчно твърд и силен, за да ме плаши някой“. Според мнозина медийната сватба на Янев с македонско-юнашки привкус тъкмо преди президентските избори е част от същите разигравки. Очевидно не е нужно човек да е психоаналитик, за да схване накъде бие депутатът с подобни изпълнения. Уличният му език несъмнено му осигурява запазено място в жълтите медии. Политическата клоунада на Янето се превърна в зрелище и така си осигури пътя и до телевизиите. „Борецът“ срещу корупцията умее да разиграва, фактите като изпечен покерджия. Когато го хванат в измама, размахва гащи, неприлични предложения и каквото има подръка за отклоняване на вниманието. Неотдавна негова опонентка от парламентарната трибуна попита риторично: „Кое е лицето, което дирижирaт Яне Янев и парламентарната комисия, кой е кукловодът, кой гуруто, кой написал този сценарий, в който Янев играе главната роля, а ГЕРБ са масовката, поддържащата група“.

Кои са наистина тези странни политици и шоумени, които успяват да победят здравия разум и самата нормалност. Стиловете на Къци Вапцаров и Яне Янев може да са различни, но имат нещо много общо – и двамата не се гнусят от нищо. Защото имат големи планове за себе си и няма земна сила, която да ги отклони.

Някой може да попита защо Къци и Янето ползват толкова елементарни хватки. Отговорът е малко елементарен – защото минават. Докога ли, докато народонаселението не осъзнае, че мисленето не е вредно за здравето му.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Къци във “ВИП Брадър” – като Яне Янев в политиката!"

  1. Ю   06.11.2012 at 20:18

    Какви ги говорите, май оценката ви не е трезва? Яне Янев с бавната си мисъл и говори на речитатив. Такива хора в Народното събрание, чудя се те ли са виновни, че се кандидатират там където не им е мястото или ние сме виновни, че ходим да гласуваме за, да не употребявам нецензурни изрази. Такива обсъждат бъдещето на страната, престъпление. Крайно време е на следващите избори подобни недуразумения да не бъдат допускани. Да се ограничи подаването на документи от партии, които не знаят за какво става на въпрос и въобще да не бъдат допускани. Така ще се спести сума ти народна пара за бюлетини и кандидатски кампании. Щял да се коалира с Веселин Марешки, единствено с това недоразумение, отворило в бутки аптеки може да се коалира.
    Прилика може да има със самозабравянето на Яне Янев и Юлиан Константинов забравил шута ранга свой. Къци е човечен и умен.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *