Йосиф Сърчаджиев в “Дървото на живота” – силен, здрав, величествен!

Йосиф Сърчаджиев (вляво) и Христо Шопов в “Дървото на живота”

  Стъпва тежко, движи се бавно, но с устрем. Създава впечатлението, че не усеща умора, а прилив на енергия. На лицето му е изписана решителност. Излъчва някаква душевна устойчивост и вътрешна сила. Сякаш може да измине и километри, ако се наложи. Така видяха Йосиф Сърчаджиев над 300-та гости, които миналата неделя препълниха столично кино, за да изгледат предпремиерата на новия сериал „Дървото на живота“.

Големият актьор, който изпълнява главна роля в първия епизод на сагата, пристигна точно в уречения в поканите час и стоя повече от 30 минути прав до началото на прожекцията. Разговаряше с колеги, усмихваше се, шегуваше се. Накрая се сля с тълпата и влезе в салона.

В сериала, чийто продуцент е „Дрийм тийм“ на Евтим Милошев и Любо Нейков, звездата от „Време разделно“ играе заможния и изтъкан от идеали Асен Вълчев. Героят на Йоско е стожер на семейството си, но и човек, милеещ за народа си.

Прожекцията на историческата сага, която е по мотиви на романа на Владимир Зарев „Битието“, започна точно в 19,00 ч. На екрана се показа един гордо изправен Йосиф Сърчаджиев, облечен в униформа на герой от Освобождението. Силен, здрав, величествен, самоуверен и властен мъж!

Оказа се, че между екранния и истинския Иосо има много общо. Този, който пристигна, накуцвайки след преживян инсулт, и родолюбецът Асен Вълчев си приличат по волята и непримиримостта. Мозъчният удар повали актьора през 2004 г., но великият актьор успя да се възстанови и днес пак твори неуморимо. Че е преживял тежка болест, издава само походката му.

„Премина през този период. Сега е добре. Точно тази воля за живот, този дух е много мотивиращ. С удоволствие прие да участва в сериала и когато дойде на снимки, колегите усетиха силно, емоционално присъствие“, споделя възхищението си от Йосо продуцентът от „Дрийм Тийм“ Евтим Милошев.

Бившият кукувец разказва, че при заснемането на „Дървото на живота“, Сърчаджиев бил изключително добронамерен – и към по-опитните, и към по-младите. Всички били респектирани и развълнувани, че работят рамо до рамо с него. Йосиф създавал страхотна атмосфера, която се пренесла и на екрана.

50 минути продължи предпремиерата на „Дървото на живота“. През цялото това време 300-те зрители бяха притаили дъх. Тук-там някой избърсваше скришом по сълза или споделяше на ухо моментно впечатление със съседа си по седалка.

Никой не стана по време на прожекцията, но не от страх, че останалите ще го изгледат осъдително. Просто нямаше желаещи да напуснат салона. Сюжетът на сериала бе силно завладяващ, актьорската игра – правдоподобна и вълнуваща, а декорите – автентични и пищни.

Киното беше препълнено, а всеки се бе поддал на емоциите си, сякаш бе сам, а не с още 300 души.

Йосиф Сърчаджиев и Мария Каварджикова

Само Евтим Милошев не бе в плен на магията. Той стоеше на входа и наблюдаваше реакциите на зрителите. „Защо не седнах в публиката?! Аз първия епизод съм го гледал сигурно 400 пъти. Тази прожекция беше за аудиторията, която е много специална за мен. Наистина доста се вълнувах. Вълнувах се от присъствието на всички тези хора – приятели и колеги“, казва продуцентът.

Всъщност при него значението на думите „приятели“ и „колеги“ се припокриват. Голяма част от присъстващите не бяха просто хора, с които работи. Те са негови съмишленици, близки, другари. „Аз живея с тях. В екипа ни има една консолидация, една сплотена атмосфера…“, опитва се да обясни Милошев.

С колегите му го свързват общи цели, идеали и сплотено приятелство. Това е и тайната на успешните проекти на „Дрийм тийм“ – Би Ти Ви продукциите „Комиците“, „Столичани в повече“ и „Нека говорят“ и „Дървото на живота“, чиято премиера на малък екран бе на националния празник 3 март по ТВ 7.

Сериалът разказва историята на заможното семейство Вълчеви след 1908 г. Главата на фамилията – Асен, в чиято роля е Йосиф Сърчаджиев, умира още в първия епизод.

Героят се свлича в мига, в който обявява пред съгражданите си Независимостта на Царство България – мечта, на която е посветил целия си живот.

Двуетажната къща на Вълчеви се простира на 500 квадрата

Смъртта на стария Вълчев слага началото на непримирими борби и нестихващи интриги в огромното видинско имение. Брат се изправя срещу брата, когато става ясно, че покойният Асен е завещал имуществото си в полза на народа. Волята на баща си не оспорва само Йордан (Христо Шопов) – офицер, участник в освобождението на Македония.

Действието на сериала се развива на фона на значими исторически събития. Проследени са междуличностните отношения в семейство Вълчеви, но са поставени и общочовешки теми, показани са народни идеали и ценности.

„Имаме богата история, през много неща сме минали и може би точно затова българският народ е устойчив. Хората са казали – когато ти е най-тежко, се обръщай назад към историята. Защото назад, в миналото, в преживяното, се крие мъдростта как трябва да се строи бъдещото. Сериалът „Дървото на живота“ се появява в момент, в който хората имат нужда да възвърнат националното си самочувствие“, казва продуцентът Евтим Милошев.

Град Видин изникна в София

След края на предпремиерата на „Дървото на живота“ силно развълнуван той покани поименно хората от екипа си пред екрана, за да се поклонят. А аплодисментите не спряха, докато не излезе и последният човек.

„Дано и зрителите бъдат на същото мнение. Те имат последната дума“, заяви след триумфа на прожекцията Евтим Милошев.

 

50 лева глоба за пушене сред декора

Солена глоба грози всеки, дръзнал да наруши правилата на снимачната площадка. По 50 лева се удържат при ядене, пиене или пушене край декорите. „Забраната важи за всички“, гласи надпис, поставен навсякъде из къщата на Вълчеви. Предупреждението не оставя съмнение, че освен другарска и , задушевна атмосфера в новия киноцентър има и строга дисциплина.

 

Къде се снима сериалът

Нов киноцентър бе издигнат край зала „Фестивална“ за снимките на „Дървото на живота“. Мащабната конструкция е с обща площ 2000 кв. метра, от които 500 кв. метра е двуетажната фамилна къща на Вълчеви. Останалата част от декора е възстановка на видински улици и сгради.

Входът към огромното съоръжение е през високи порти и масивни каменни стени, напомнящи величието на крепостта „Баба Вида“. Отвъд него са четирите широки павирани улици.

„Това е площадът – сърцето на декора“, обяснява арт директорът ма продукцията – италианецът Паоло Фаенци. Във втората „Бояна“, както вече наричат новоизникналия киноцентър в квартала, има също магазини, сграда на общината, малък пазар, сергии. Там е, разбира се, и гостилницата на семейство Вълчеви.

„Всичко е съобразено с епохата. До най-малкия детайл“, обяснява Фаенци.

Във фамилния дом на Вълчеви всичко е с културно-историческа стойност – от старинните мебели до малките кутийки за козметични принадлежности и бижута, четките за коса и шишенцата с парфюм. Само може да се гадае каква е стойността на реквизита, като се има предвид факта, че голяма част от него е от различни краища на света, а някои антики са реставрирани предмети от личната колекция на Паоло Фаенци.

Не всичко в къщата на Вълчеви е българско, защото освен с епохата декорите са съобразени и с личностните характеристики на героите. Все пак сериалът е за заможна фамилия, видяла свят. Затова и много от мебелите са издържани в тогавашната западна мода.

Кухнята контрастира с другите помещения – малко мазе с простовата, бедна обстановка. Интересна подробност е, че над работната маса са провесени не изкуствени, а истински чушки, скилидки чесън, суджуци и сушено грозде. Има даже буркани с туршия. Така че дори миризмата, която се носи, е автентична.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *