Ивана вбеси “Фамилия Тоника”, Откраднала техен хит!

Ивана посегна към естрадната класика

 Завърши ли войната фолк срещу поп, или по-семпло казано, чалга срещу естрада? Не. След известно затишие и дори някои дуетни изпълнения между звездите на новото време и класическите образци в жанра съперничеството се премести в нова фаза.

Ивана изпя „Един неразделен клас“ на концерт, който се предаваше на живо преди месец по една от водещите телевизии. Под гласа й се чуваше инструментален съпровод, разпознат от изпълнителите на „Фамилия Тоника“ като 100 процента техен. Естрадните легенди чуват собствените си спомагателни гласове в плейбека.

„Включили сме плейбека в наш диск, за да го пеят любители, но не и за да се ползва за участия от други певци. Най-малкото, можеха да ни попитат. И друго: ние още сме живи, как така други ще ни пеят песните без да имат изобщо принос за популяризирането им“, възмущавали се от „Тоника“.

Тошко Върбанов

Певците веднага позвънили на автора на „Един неразделен клас“ Недко Трошанов, който ги успокоил, че е дал разрешението си само еднократно. „Каква е гаранцията, че в провинциални кръчми няма да се пее!“, не стихвал гневът на оригиналните изпълнители на песента.

В случая „ Фамилия Тоника“ биха могли да съдят медията или певицата заради използването на гласовете им. Смятали обаче за недостойно да се занимават и оставили огорчението си на самотек. В интерес на точността ще споменем, че „Един неразделен клас“ се появява за първи път през 1982 г. в албум на „Тоника СВ“, където участват: Милица Божинова, Ваня Костова, Ралица Ангелова, Тео Шишманов, Драгомир Димитров. След обединяването на нова и стара „Тоника“ под новото име „Фамилия Тоника“ се прави кавър на една от най-популярните български песни на всички времена.

Потърсени за коментар, и двете страни, не отговориха по никакъв начин на запитванията, което е знак, че засега не желаят да се конфронтират публично. Това не означава, че е секнало недоволството от използването на вечни естрадни песни за евентуалната културна еволюция във фолка. Със смесени чувства неотдавна бе посрещнато участието на Глория и Ивана в традиционния концерт на Искра Радева, където те пяха коледни песни. За самите прими на фолка това бе тежка задача, защото трябваше да превключат не само като смяна на Жанра но и на стилистиката си – от фатални изкусителки към хрисими женици.

С насочването си към златото на естрадата Ивана, една от малкото фолкпевици с мозък в главата си, показва, че мисли в перспектива. Тя усеща, че годинките минават и скоро публиката й ще попрехвърли 40 години. Тогава все по-малко феновете й ще се кефят на гьобеци, а и на самата Ивана няма да й отива. Още преди 5 години тя направи кавър версия на песента „Миг като вечност“, най-големия хит на Тошко Върбанов. Изпълнението й бе посрещнато на нож от феновете на естрадата.

Как ли сега ще се приеме „Незабрава“, за която се говори, че примадоната на фолка вече е направила със законно уредени авторски права?

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Ивана вбеси “Фамилия Тоника”, Откраднала техен хит!"

  1. quest bars cheap   08.09.2019 at 19:17

    We are a group of volunteers and starting
    a new scheme in our community. Your website provided
    us with valuable info to work on. You’ve done an impressive job and our whole community will be thankful
    to you.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *