Ивайло Калоянчев игра в „Бай Ганьо Балкански“ в памет на баща си!

Синът Ивайло (в средата) влезе в ролята на Бай Ганьо, която традиционно се играеше от Калата

  Георги Калоянчев разплака зала „Щастливеца“ – тази, която разсмиваше 50 години. Това се случи след края на представлението „Бай Ганьо Балкански“. То се състоя ден след рождения му ден – 13 януари, и изправи на крака салона.

В коронната роля на Бай Ганьо играе Ивайло Калоянчев, големият син на Калата. Публиката оцени по достойнство старанието на Ивайло да не посрами баща си, с когото неизменно го съпоставят, тъй като това е една от култовите му роли на същата сцена през 80-те години.

Славчо Пеев води представлението

Притихналата от специалния повод – представление в памет на Калата – зала полека-лека се отпускаше и избухваше в смях от превъплъщенията на Бай Ганя. (Отваряме скоба, че в сравнение с предишната постановка сценографията е доста по-оскъдна и не се използват максимално техническите възможности на сцената, подемниците й например.) Последната реплика на Бай Ганьо и на самия спектакъл: „Жив съм, здрав съм, ваш съм!“, Ивайло Калоянчев изрече най-трудно, защото сълзи избиха по очите му. Веднага след това същият проблем се появи при оперната дива Еделина Кънева.

Племенницата на Калата изпълни на живо в негова памет една от най-нежните арии, с което салонът се разчувства докрай. Помолена за втора от Славчо Пеев, тя му посочи ридаещото си лице. Пеев, който също играе в „Бай Ганьо Балкански“, бе водещ на кратката възпоменателна част след края на представлението, започнала с минута мълчание.

Кошница с цветя поднесе Стефка Костадинова, която седна сред обикновените зрители, близо до Валя Калоянчева. Съпругата на комика бе със сестра си, майката на Еделина Кънева. Двете сестри овдовяха наведнъж в края на миналата година. Калата веднага привика любимия си баджанак, баскетболиста и треньор Георги Кънев. Във фоайето, където са изложени плакати от култови постановки на Сатиричния театър в 55-летната му история, имаше по чаша червено вино за духа на Калата.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *