Естрадният певец Боян Иванов предчувствал скорошната си кончина

 

Боян Иванов

Вальо Михов бил тайният благодетел на Боян Иванов, научихме от достоверен източник. Бившият шеф на БСФС имал заслуга Боян да не си отиде в мизерия, макар това да не е пряко афиширано и не е правено демонстративно.

Михов назначил за своя секретарка съпругата на певеца и тя работила за него до неотдавна. Светла Гостева, съпругата на Боян, е джаз певица, но работа в нейния жанр почти няма. Повече от 5 години доходите в семейството били основно от нейната заплата.

Боян издъхна в понеделник в болница в Бургас, след като му прилошава в черноморската вила на Йорданка Христова. Ден преди това, в последната събота от живота му, двамата се смели, както правят от 50 години насам почти всеки ден.

Погребението на Боян Иванов

„Изписа се какво ли не тези след смъртта му…, например не е точно, че е получил инсулт, но по-важното е да го запомним с гласа му и с изключителното му чувство за хумор. Спомнете си пародиите на „Иръпшън“, които правеше с група артисти като Тодор Колев и Ламбо, или пък турнетата му с буфосинхронистите, на които той пееше и забавляваше от сърце публиката“, споделя Йорданка Христова.

Примата е смазана от скръб от загубата на един от най-близките си приятели. За нея било ритуал от десетилетия всяка сутрин да му позвъни – да го чуе как е и да се посмеят. Трудно й е да приеме, че тази традиция вече никога няма да се повтори. Данчето изведнъж останала сама във вилата си, където допреди няколко дена летувала със семейството на Боян. Самотата я потиснала и тя решила да се прибере в София, за да смени средата. Още от морето тя поема разноските по транспортирането на колегата приятел до столицата. После траурната процедура се подхваща от другата духовна сестра на Боян, Богдана Карадочева. Тя урежда поклонението в църквата „Св. Георги“ недалеч от нейния дом на бул. „Витоша“. Желанието на близките на певеца е да бъде кремиран, вероятно по негово изрично желание приживе.

Последно сбогом!

„Има ли по-голям идиот от мен? Само аз съм така облечен!“, извиква Боян Иванов на погребението на Катя Филипова в средата на май. Времето тогава е хладно, почти всички са с палта. Той пристига като за плаж по къс ръкав. Носи чадър, който ползва за опора като бастунче. Изневиделица измънква, че той ще е следващият пътник за оня свят. Приживе певецът бе известен и с черното си чувство за хумор.

Цяло чудо е как легендата на суинга доживя 68 години и 10 месеца, след като от четвърт век пиел по торба лекарства на ден, за да се крепи животът му. В основата на всичките му страдания бил тежък диабет. От усложненията се получили редица заболявания на вътрешните органи. Жизнените характеристики на певеца от ден на ден се влошавали. Мъчели го задух и високо кръвно.

Йорданка Христова

На няколко пъти през последните години лекарите едва спасявали живота му. За последно Иванов лежал преди около месец в болница. Състоянието му било толкова плачевно, че още тогава се пуска слух, че е мъртъв.

 

Пропял в ЦУМ, облечен като за ски

През 1959 г, когато е само на 16, всички в центъра на София го познават и се обръщат след него на „Раковска“. Всъщност позната е само физиономията му, никой не знае името му с точност. Наричат го просто Бъни, който в бар „Астория“ пеел песните на Пол Анка, на Елвис Пресли, както и актуалните италиански шлагери. Едни казвали, че е голям сладур, други – че е малко надут.

„Толкова се правех на важен, че пея в „Астория“, че събота и неделя нарочно изминавах пеша разстоянието от ъгъла срещу мавзолея (там, където продаваха билети) до ул. „6 септември“. Въобразявах си, че ще ме познаят хора, които са видели снимката ми на входа на „Астория“. А тази малка снимка наистина вършеше работа за реклама, защото телевизията не съществуваше. И представете си, даже имаше случаи, когато ме познаваха“, разказва приживе с характерната автоирония Боян.

Трио "Бобобо"

Като прилежен ученик в Музикалното училище, той случва на подходящ преподавател по италиански, който му помага с текстове на модни шлагери от Ботуша. Даскалът е студент-стажант от Софийския университет, прохождащата естрадна звезда Димитър Йосифов. Приятелството ги свързва до гроб. Последната им игра на канаста е в дома на Йосифов месец преди смъртта на Боян.

Най-добрият кулинар сред певците запазва в архивите си първия си професионален договор – с дата 1 ноември 1959 г. Тогава дядо му прочел във „Вечерни новини“, че в бар „Астория“ (мястото, където пеят кумири на софийската бохема като Леа Иванова и Лиана Антонова). Макар и незапазен, първият договор на юношата бил за участие в ресторанта на новооткрития ЦУМ, най-баровското за времето си заведение. После го ангажирали и в сладкарницата на ЦУМ.

„Пеех с шарен скиорски пуловер, вярно, много хубав, но все пак скиорски. Друг нямах. С него ми услужи приятел“, разказва приживе изпълнителят на „Зеленоокото момиче“. Концертната дейност на Иванов започва през 1961 г. с водещите естрадни оркестри – „Балкантон“, „София“, бигбенда на БНР.

През цялата си кариера Боян Иванов се стреми да пее с чувство за суинг, което хем го извисява до образци в поп музиката, хем го отдалечава от най-масовата публика на естрадния шлагер.

 

Мими Иванова спряла концерт заради шегите му

Мими Иванова е една от сериозните потърпевши на безкрайните шеги и номерца, които Боян Иванов устройвал на колеги по време на турнета. Било на дълъг гастрол в бившия СССР.

Докато пеела Мими, изведнъж забелязала как Боян се разхожда в оркестрината пред нея, където бил невидим за публиката. Като за начало направил тегел с нахлузен върху главата му бюст на Ленин. Намерил го някъде из подземията на театъра. После същите Боянови крака и корем минали пред Мими с главата на Сталин. Тя не издържала и прихнала да се смее на сцената. Наложило се да прекъсне изпълнението си. Не посмяла да мисли за скандал или за сладко отмъщение, защото със сигурност щяла да провокира нова смешна издънка, инициирана от Боян като две и две -четири.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *