Ернестина била хубавица номер 1 през социализма – Втора част

Продължение от част 1

 

ернестина андрейТъй като Ернестина и Андрей били първите, които се венчали в залата, се оказало, че домакините още не са се подсигурили с химна на Менделсон и затова ги изпратили с парче на „Дийп Пърпъл“. Тържеството било на поляна, а сред гостите – питомен щъркел, който цял ден щъкал между останалите и похапвал от трапезата. След купона младоженците се прибрали в София, където вдигнали втора сватба за роднините на Ерна. Третата венчавка била за майката на Андрей Слабаков – Кина Дашева, която вече била разведена с баща му Петър Слабаков. И до днес Ерна носи пръстена, който тогава Кина й подарила, тъй като се предава от поколение на поколение в семейството. Четвъртата сватба била за Слабаков – старши, който тогава живеел в родното си село Бериево. А петата – за дядото на Ерна в Горна Оряховица.

Меденият месец също бил нестандартен. Закотвили се в село Зла река по предложение на младоженеца. На булката веднага й станало ясно, че той иска да съчетае романтиката с хобито си риболова. Но все пак се съгласила.

Както и предполагала в Зла река младоженецът по цял ден клечел с въдицата. Ерна пък се припичала на слънце и в крайна сметка почти не си говорели. Семейната идилия скоро била допълнена от проливен дъжд, от който реката придошла и отнесла мостове и къщи, наводнила пътища. Заради това положение Андрей и Ернестина трябвало да си стоят в къщата, в която се били настанили за медения месец. Гледали се по 24 часа в денонощието и съвсем естествено започнали да се карат. Накрая едва не се разделили.

„Ернестина беше една от най-големите красавици на София по социализма. Бяха три топ мадами в елита – тя, Аня Пенчева и Ваня Цветкова. За разлика от тях обаче Ерна не си падаше по мимолетни авантюри и остана вярна на Андрей“, спомнят си в арт средите.

Слабаков и днес обича да й прави подаръци. Най-често й подарява хризантеми, тъй като Ернестина страшно ги харесва. Андрей е правил и други жертви за нея. Като например в италианския им период, в който жена му работела като манекенка в Рим, а той работел като градинар и… ръкопляскач! Винаги й отстъпвал по-голямата част от кроасана, с който трябвало да се задоволят за целия ден.

erna3

Ерна заминала първа за Италия. Получила стипендия от 600 хил. лири от италианското Външно министерство за специализация в Рим. „Стигнаха ми за 1 пакет пармезан, 3 пакета спагети и глава лук“, спомня си Ернестина. Тя заживява под наем в дома на оперния певец Борис Христов. Разходите дели със съквартиранта си Момчил – сина на покойния актьор Апостол Карамитев. През това време мъжът й снима в София „Влак за морето“. След месец идва при нея. Един ден Ернестина трябвало да отиде в службата, за да удължи престоя на мъжа си с още две седмици. На входа обаче се заговорила с карабинер, който я посъветвал да се нареди на гишето, на което се подават молби за постоянно пребиваване. С любимия й биват одобрени и остават в Рим, само че без пукната пара. ернестина

Заживели в директорския кабинет в училището за чужденци, където Андрей учел италиански език. Всяка сутрин хапвали в близкото кафене 1 кроасан с шоколад и 1 капучино за двамата. Това била дажбата им за целия ден. Били трудни времена, но младоженците не унивали. И съдбата накрая ги възнаградила. Ерна се видяла със стар приятел, с когото се познават още от София. Той й дал контакти на няколко агенции и така актрисата станала манекенка. Още първия месец й потръгнало. Имала по 40 ревюта на ден. Носела всички известни марки и изкарала 10 млн. лири. Андрей си намерил работа като градинар, а скоро започнал да пляска в публиката на предаване по RA-12. Бил толкова всеотдаен, че един ден режисьорът го попитал: „Какъв си ти, дето вдигаш толкова шум?!“. Андрей отвърнал: „Режисьор“. Италианецът поискал да се запознае с работата му и Слабаков се похвалил с последния си успех. Филмът му „Влак за морето“ тъкмо бил спечелил първо място на фестивала в Клармон Феран за късометражно кино. От телевизията изискали лентата, харесали я… и от ръкопляскач Андрей светкавично се издигнал до режисьор на предаването.

В България с Ернестина се прибират през 1994 г. Уж за малко – за снимките на филма на мъжа си „Вагнер“, в който играе главна роля. Същата година се появява и дъщеря им Йоана. Известно време семейството пътува между Италия и България. Докато накрая решават да престанат да се залъгват и остават.

„Но и в Италия, и в България аз съм щастлива жена, защото Андрей има страхотно чувство за хумор и защото ме прави щастлива“, споделяла е Ернестина.

ПРОДЪЛЖЕНИЕ – КЪМ ЧАСТ ПЪРВА  (1) – КЛИКНИ ТУК

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *