Бойко Борисов има нов любим писател след Карл Май

Бойко Борисов
Бойко Борисов

  Смелият и мълчалив индианец Винету от едноименния роман на Карл Май вече не е любимият литературен персонаж на Бойко Борисов, съобщиха близки до бившия премиер. Те направиха това уточнение след дългогодишното твърдение, че представителят на червената раса е обсебил Борисов от дете и след тв признанието на сестра му Красимира Иванова, че тя е накарала по-малкия си брат да прочете книгата заради множеството поуки, които се съдържат в нея.

Ексминистър-председателят не е отричал никога, че е впечатлен от творението на немския писател Карл Май.

Напоследък обаче той е станал запален почитател на пиесите на Станислав Стратиев и най-вече на прословутата „Сако от велур“. За известната пиеса Борисов чул първо от приятели, а след това настоял да гледа постановката.

Станислав Стратиев
Станислав Стратиев

В нея става дума за съдбата на един обикновен човек – Иван Антонов, който е смазан от бюрокрацията по времето на соца. Човекът подстригва сакото си като овца, защото му писва да отговаря на въпросите защо то е с толкова дълъг косъм. След това регистрира сакото като овца. По-късно чиновниците започват да го мачкат и да го питат къде държи овцата, платил ли си е данъка, убил ли е в замяна лисица според някакво тогавашно нареждане.

Премиерата на пиесата е през 1976 г. в Сатиричния театър, тя е поставяна и на най-различни сцени през годините.

Бойко вероятно е влюбен в „Сако от велур“, защото си дава сметка, че нищо не се е променило от времето на социализма. Държавата продължава да унижава обикновените хора, а той самият не бил безразличен към вълненията на „малкия“ човек, категорични са негови приятели.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *