Андрей Слабаков не казал на баща си до последно за коварната му болест

Андрей Слабаков

  „Пуша от ученик. Пафкам си по две кутии на ден и няма да ги спра. Да не би това да ме прави по-лош? Тази забрана е подигравка с хората, а аргументът, че и в Европа това е забранено, а само хвърляне на пясък в очите ни“, гневи се Андрей Слабаков.

Докато режисьорът е зает да брани правата на пристрастените към никотинови изделия, тези дни неусетно се навършиха три години от кончината на баща му Петър Слабаков. Емблематичният за киното ни актьор издъхна на 86 години, прекарвайки последните дни от живота си в севлиевското село Бериево.

Сега, в къщата самотна живее вдовицата Цветана Гълъбова. През изминалите две десетилетия именно затова и не е учудващо, че тя най-често се сеща за него. Очите й се пълнят със сълзи винаги, когато заговори за спомените им от миналото. Така е и с всички жители на село Бериево, в чиито сърца Петър Слабаков остава незабравим.

Петър Слабаков

Въпреки че Андрей Слабаков е плод на любовта между Петър и предишната му жена Кина Дашева, той не е преустановил отношенията си с Цветана Гълъбова. Двамата се чуват от време на време, най-често по празниците. Актрисата не обвинява наследника на актьора за това, че почти не обелва дума за баща си, а предпочита да прави драми на тема цигари или прокламира вкуса си към свинското месо и мазните манджи.

Андрей Слабаков също не крие, че не му е приятно да говори за покойния си родител. В последните години от живота му двамата общували рядко, тъй като режисьорът и половинката му Ернестина Шинова били ангажирани в София и нямали време за визити до Бериево. За състоянието на баща си Андрей се информирал по телефона.

Когато здравето на стария Слабак започнало да се влошава, лекарите не скрили от сина му, че е болен от рак. Андрей и Цветана Гълъбова взели решение да не казват истината на отиващия си актьор. Излъгали го, че има гастрит, на който се дължат непоносимите болки в стомаха.

Веднъж Слабаков за малко щял да научи страшната диагноза тъй като в пощата в Бериево пристигнало писмо с епикриза от онколог. Съобразителната служителка в селото обаче телефонирала на Цветана и така документът не достигнал до болния.

Младият Слабаков пък изрично помолил лекарите да изпращат първо на него всички документи, свързани със състоянието на баща му.

Дни преди Петър Слабаков да издъхне, той престанал да става от леглото и да се храни. Притеснената му половинка веднага уведомила Андрей, който го докарал в София и го настанил във Военна болница, където няколко дни по-късно, баща му починал.

Това бил един от най-тежките периоди за режисьора, който умишлено не желае да се връща към това. Андрей не иска да се размеква пред медиите и предпочита да измества темата върху други неща като цигарите или пък безбройните сватби с любимата му Ернестина Шинова.

„Баща ми не знаеше, че е болен от рак. До последно криехме от него и мисля, че така удължихме живота му с няколко години. Но накрая лекарите не можеха да направят нищо повече. Много жалко, защото той беше страхотен човек. Много ме е яд, когато ме питат дали съм излязъл от сянката му – аз никога не съм бил в нея! Мога само да се гордея, че Петър Слабаков ми е баща“, категоричен е Андрей.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *