Актьорът от „Комиците“ Петьо Шайбата работи от дете, син е на разведени родители

Петьо Петков - Шайбата

  Жертва на учителско насилие. Такъв бил в детвото си Петьо Петков – Шайбата. Актьорът от „Комиците“ изтърпявал зверски мъчения от класната си.  Тя го налагала с пръчка, но не заради лошо пове­дение или ниски оценки, а защото е левичар.

 „Идваше при мен и ме биеше през лявата ръка. Казва­ше, че ще ме удря, докато не се науча да пиша като норма­лен човек“, спомня си Петьо жестоката даскалица.

 Той бил толкова напла­шен от преподавателката, че отказал да ходи на учи­лище. Започнал да трупа неизвинени отсъствия и бил пред изключване. Не споделил обаче с никого, че е пребиван редовно. Синините обяснявал с падания при игра. „Лъжех майка ми, че съм се на­ранил случайно. Не смеех да кажа истината“, споделя днес актьорът.

 Баба му Нели била тази, която се усъмнила, че става нещо нередно. Тя притиснала Петков да си признае и той със сълзи на очи й разкрил всичко. Тогава оправната госпожа вдигнала луд скандал в училището и Петьо бил преместен в друго школо където завършил обра­зованието си.

  Звездата от „Комиците“ е дете на разведени родите­ли и още от малък помага на майка си. Прибирал сестричката си Ели от детска градина, грижел се нищо да не й липсва, а в свободното си време работел, за да под­помага семейния бюджет.

 Трудовия  си стаж актьорът започнал  като продавач на вестници. Всеки ден разпродавал сутрешната преса, а следобед ходел на училище. Случвало се  да работи на открито при минусови температури и това е причината тялото му да помни няколко премръзвания.

 Шайбата се пробвал и в строителството. Въпреки крехкото си телосложе­ние бутал колички с вар, пренасял тежки тухли и не се оплаквал дори и за миг. По-късно заминал за къмпинг „Градина“, където бачкал като барман и сервитьор.

 Днес Петьо е катего­ричен, че ако не е бил НАТФИЗ, щял да си остане прост работник по строежите. „Добре, че ме приеха!“, доволен е той.

 В театралната академия намира много верни при­ятели, с които поддържа връзка и до днес. Пак там се запознава и с гаджето си Мария. Заради нея Шайбата заминава за Франция. Влюбените плануват да се установят на Запад за постоянно, но издържат само 6 месеца. „В България си ми е по-добре!“, сигурен е вече Петьо.

 Той и Мария са за­едно от 10 години, но едва от 2 живеят заед­но. Мислят и за брак, но не са уточнявали дата за сватба. „Искам една къща на село, където да тичат децата из ливадите, а аз да чистя сняг. Такива неща ме вълнуват. Оста­рях!“, споделя Шайбата.

 Всъщност той е най-младият в „Комиците“.

 Лично Любо Нейков му се обадил и го поканил да се присъедини към екипа. Сторил това по препоръка на Къци Лафазанов.

  „Първоначално се зачу­дих кой е пък този Любо Нейков, дето ми звъни. Знаех, че е актьор, ама кой точно не можех да се сетя“, смее се Петьо. По онова време той работи като ски инструктор, но набързо зарязва пистите, щом му се отваря шанс за телевизия.

 Най-щастливи от попу­лярността му са баба му Нели и дядо му, на когото е кръстен. Те не пропускат да го гледат в „Комиците„, но мечтаят да го видят и на театрална сцена. Освен това непрекъснато му повтарят, че му е време за потомство.

 

Искал да е хокеист, оттам и прякорът му

 Като малък Петьо Петков обожавал да играе хокей и непрекъснато раз­насял напред-назад стик и шайба. Искал да се занимава професионал­но с този спорт, но така и не успял да осъществи детската си мечта. И все пак любовта към хокея му донесла нещо – прякора Шайбата. С това прозвище станал известен в махалата. Някои в квартала дори не подозирали как е истинското му име.

 Бабата на актьора разказва, че един ден отишла да го търси и попитала другарчетата му дали знаят къде е Петьо. „Кой е този Петьо, госпожо, такъв не познаваме!“, отвърнали хлапетата. А после като разбрали, че става въпрос за Шайбата, избухнали в смях.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *