Актьорът от филма “Васко да Гама от село Рупча” Илия Лингорски, направи световна бизнес кариера

Илия Лингорски

  „Снимките на „Васко да Гама от село Рупча“ бяха най-голямото приключение в живота ми. За първи път се прославих и той е единствен досега“, казва 42-годишният Илия Лингорски, който изигра симпатичния смотльо Женята в детския сериал от миналото.

Героят му остава само на кинолентата, любима на всички хлапета от края на 80-те години. Женята и Илия винаги са били различни, обща е само обичта им към музиката. Лингорски се завърна от Лондон като съветник на финансовия министър Николай Василев в правителството на НДСВ, а след това стана негово вице, както и вице на самото НДСВ.

Илия Лингорски в ролята на Женя, един от другарите на Васко да Гама

Порасналото дете актьор не прави никакъв опит да влезе във ВИТИЗ. Илия е завършил Музикалното училище, но още от малък го влече техниката. По време на снимките на „Васко да Гама“ изумява останалите хлапета как завързва контакти с възрастни, на които започва да обяснява я устройството на автомобила, я на руския фотоапарат, с който се разхождал.

Лингорски завършва Химикотехнологичния институт в София, след което прави световна бизнес кариера. Има специализация по бизнес администрация в Хампстед Гардън Събърб институт в Лондон, учи в Оксфордския университет. Специализира материалознание в Института на НАТО в Ил д’Олерон, Франция участва в проект на френската академия на науките в Гренобъл; специализира приложение на изкуствения интелект в моделирането на материали.

От ляво на дясно:Илия Лингорски, Цветелина Узунова и Ивайло Шалафов

Съвсем млад, на 23 години, става експерт към Комисията по изборните книжа на 7-ото Велико народно събрание, после и експерт към парламентарната Комисия по национална сигурност в 37-ото Народно събрание.

През 1994 г. работи като консултант към ЮНЕСКО по програма на екоми-нистерството. До 1997 г. е в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон, оттам преминава в московската банка „Ренесанс Капитал“, като от 1998 до 1999 г. е директор на отдела й за консултиране на клиенти в лондонския клон. После до 2002 г, отново е в Европейската банка. Той е един от основателите на лондонския „Ситиклуб“ под председателството на княз Кирил Преславски.

Илия Лингорски като зам.председател на НДСВ и Директор на ЛИПА

Връща се в България по покана на царския министър Николай Василев и става негов съветник през 2002 г, а от 2003 г. – и заместник.

Днес Женята е доста по-слаб от своя герой отпреди 28 години, който беше чаровен със своята мудност и многознайство. Изчезнала е гъстата му коса. Бръсне се на „катинарче“. Гласът му е същият и често го издава, че е хлапето от любимия игрален сериал. Лингорски заявява, че то още живее в него, нищо че дава вид на улегнал господин. Справки – при жена му.

През 1984 г. сценаристите братя Мормареви и режисьорът Димитър Петров го избират на пробни снимки измежду стотици деца. Във филма той играе едно от най-добрите приятелчета на Васко (Иван Ласкин). Снимките продължават цели три години. Накрая се стигнало до този куриоз, че хем са пораснали – децата стават юноши, хем заради различните темпове на растеж, класацията им по височина се променила. Това впрочем било проблем само за кинаджиите.

В спомените си Илия свързва снимките с безгрижие. Първият им снимачен ден бил на 15 септември и той с гордост отсъствал съвсем извинително от училище. Иначе той си бил истински виртуоз на пианото, затова в сериала не свири наужким. Още се помни песничката в негово изпълнение „Майки и бащи, родители, защо на бъдещето ваше удряте шамари?“.

Присеща се за опасен момент – когато снимали върху тясна морска скала. За оператора и осветителя едва имало място на нея. Изведнъж мощна вълна заляла връзката на камерата с агрегата, който дава ток за осветление. Водата намокрила контакта и се получило късо съединение. Ток ударил оператора и той изтървал камерата във вълните. Други се хвърлили да я спасяват с опасност за своя живот. Настанала суматоха.

В училище, но не на кино, образът Женя често бил с неизвинени отсъствия. Бил и с намалено поведение заради надраскан дневник. Даже избягал за една година във Велинград, за да е независим от родителите си. Но въпреки бунтарските прояви интелектът продължавал да доминира в него.

В момента Илия Лингорски е изпълнителен директор на ЛИПА – Либерален институт за политически анализи. В края на миналата година той бързо изтегли членството си в новосъздадения от Гиньо Ганев Граждански форум за защита на демокрацията.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *