Актрисата Александра Василева се носела в НАТФИЗ като магистрална труженичка

Александра Василева

Дизастър!“ – англий­ската дума за бед­ствие, донесе голяма популярност на Александра Василева. Героинята й Алеся непрекъснато повтаря този израз в Би Ти Ви сериала „Се­дем часа разлика“ и след 10-годишни напъни да пробие актрисата най-сетне стана любимка на зрителите.

 Макар чак сега да направи впечат­ление на публиката, в актьорската гилдия Александра е известна още от студентските си години. По ко­ридорите на театралната академия тя имала славата на ексцентрична девойка с провокативна визия. При­личала на магистрална труженичка или танцьорка в стриптийз шоу.

 Веднъж Мариус Куркински се разхождал и зърнал госпожицата с тежък грим и неприлично къса пола. От предизвикателната й физика тогава нямало почти нищо скрито. Сащисаният театрал успял само да възкликне: „Е, не! Какво става в тази академия! На публичен дом го обърна­хте. Проститутки вече се разхождат!“. Александра не отвърнала нищо. Тя само хвърлила предизвикателен по­глед върху Куркински и го подминала с високомерие.

Екранната Алеся е откритие на Мариус Куркински

  Няколко месеца по-късно двамата отново се срещнали в НАТФИЗ. Този път обаче разговаряли на един от первазите, опъвайки от цигара в пушпауза между лекциите. В този момент ексцентричният режисьор установил, че студентката, която объркал с жрица на любовта, всъщност е нешлифован талант. Поканил я в пиесата си „Свекърва“, за която впоследствие Александра Ва­силева получила „Аскеер 2004″.

 Къдрокоската бързо станала лю­бимка на Куркински. Той я избрал и за роли в спектаклите „Ревизор“, „С любовта шега не бива“, „Укротяване на опърничавата“, „Жените в Народното събра­ние“, а гилдията я обявила за негово протеже.

Покрай дружбата си с Ма­риус Алеся от „Седем часа разлика“ се сближила и с друг от големите му любимци – Владо Карамазов. В една от общите им постановки тя едва не обезобразила водещия на „Сървайвър“, разбивайки чаша вино в лицето му.

 „В академията с Владо Кара­мазов играехме в „Идиот“. Той беше Рогожин, аз Настася Филиповна. Имаше един момент, в който трябваше да го залея с вино в лицето.

Явно от напрежение съм напънала чашата и му я счупих в главата. Шурна кръв. Помислих си, че съм го убила и отива да умре, защото той избяга от сцената. И моите ръце бяха мокри – явно не от червеното вино. А пред­ставлението трябваше да продължи и докато се чудех как да изляза да го спасявам, поех и неговите реплики. Публиката също се върза – не знаеше ефект ли е или наистина. Получи се Достоевски отвсякъде. Накрая може би десет пъти ни извикаха на бис. Слава Богу, оказа се, че съм направила съвсем лека цепнатинка на Владо, но той се притеснил и отишъл да я залепят“, връща се към инфарктния момент Александра Василева.

 Тя има солиден тренинг с кошмарни ситуации в живота си. Премеждията си обяснява с факта, че е родена в петък 13-и.

 На фаталната дата обикновено все й се случват лоши неща. Веднъж  я  блъснала кола, друг път пък се пребила с велосипеда си.

Най-неприятният й спомен е от една вечер, в която се прибирала пеша към къщи. Пътят й минавал  покрай тунела за столичния квартал „Люлин“. Докато Алеся вър­вяла, една от колите отбила. Няколко мъжаги наскачали и започнали да й свиркат, викали я да се качи при тях. Актрисата раз­брала, че нещата са сериозни и ако спешно не направи нещо, няма да й се размине. Решила вместо да тича, да куца. Взела да си замята главата и да издава нечленоразделни звуци. Инстинктът й за самосъхранение подсказвал, че трябва да ръмжи и да гледа като невменяема. За нейна изненада, тази тактика помогнала. Хулиганите се стреснали. Те се вър­зали, че девойката не е някоя палава хубавица, а жена с психически и физически дефект.

 „Ролята на луда ми спаси живота. Оттогава спрях да се съмнявам в актьорския си талант“, обобщава с чувство за хумор червенокоската.

 Сега тя избягва да се прибира по късни доби пеша и да носи тоалети като на проститутка. Променена е коренно, откак на бял свят се е появила щерка й Арлина. Татко на момиченцето е режисьорът Григор Антонов. С него актрисата била в един випуск в НАТФИЗ.

 „Бяхме добри познати. Той ме беше канил да участвам в негова курсова работа, движехме се в обща компания. Една вечер, за изненада и на двамата много неусетно и внезапно между нас се случи нещо. Изведнъж взаимните чувства избухнаха с такава сила, че два-три месеца след това се оженихме“, спомня си екранната Алеся.

 Освен в „Седем часа разлика“, в момента тя играе и в седем театрални постановки. Ролята в сериала обаче й е една от най-трудните, тъй като всич­ките й реплики там са на руски, а тя не знае и бъкел от езика на братушките Подготовката за снимките й коства яко зубрене и консултации с приятелка рускиня. Двете със сънародничката на Путин обсъждат заедно репликите до най-незначителното ударение.

 С екранния си партньор Распутин, изигран от Юри Ангелов, Александра се запознава няколко дни преди снимките на поредицата. Доволна е, че не е на негово място, защото монолозите му са твърде сложни.

 Василева признава, че спер успеха й в „Седем часа разлика” хората се стряскат от нея по улиците. Чуват се реплики „Ей го т’ва, бе, Дизастъра!“.

 „Дано не ме запомнят само с този образ“, надява се любимката на Мариус Куркински.

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Актрисата Александра Василева се носела в НАТФИЗ като магистрална труженичка"

  1. gnome   05.05.2012 at 12:43

    НАТФИС ИЛИ НАТФИЗ? КОЕ Е ПОСЛЕДНО?

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *