Ужас! Плешивите мъже са по-застрашени от рак на простата!

Откриха, че съществува връзка с високите нива на тестостерон, които могат да отключат развитието на ракови клетки!

Плешивите мъже може би са с по-голям риск от развитието на рак на простата, според ново проучване. Учените са установили, че мъжете, които са претърпели биопсия на простата имали по-голяма вероятност да получат диагноза рак, ако са загубили голяма част от косата си.

Причините не са ясни, но изследователите смятат, че това може да е свързано с по-високите нива на тестостерон, хормонът, който може да отключи развитието на раковите клетки , но и да спре растежа на косата. Д-р Нийл Флешнер, който е провел проучване в Университета в Торонто казва, че резултатите трябва да бъдат потвърдени в по-нататъшно проучване, но могат да са тревожни за мъжете с по-малко коса.  Той казва: „ колкото по-плешиви са мъжете, толкова по-вероятно е да имат рак на простата. Плешивите мъже трябва да знаят, че могат да се възползват от ранно наблюдение и вероятно , ако е необходимо от биопсия. Все пак резултатите са от сравнително малко проучване с 214 души и не доказва, че плешивостта действително отключва рак.  Учените са наблюдавали тези 214 мъже на възраст 59 и 70 години, които са били подложени на биопсия, защото са имали по-високи нива на специфичен антиген на простата, който е кръвен маркер , предполагащ по-високриск от рак. Плешивостта е била оценявана по 4-балова скала, започваща от слаба загуба на коса в предната част до силна загуба на върха и отстрани на главата.   Резултатите показват, че колкото по-силна е плешивостта, толкова по-вероятно било хората да имат тумор.  Резултатите рефлектират

Джейсън Стейтъм

проучване от 2010, според което плешивите мъже били с повишен риск от доброкачествена хиперплазия на простата.  При това състояние простата се уголемява, обикновено в следствие на възрастта и притиска уретрата. Не лекувано това състояние може да доведе до сериозни увреждания на бъбреците, камъни, депресия и умора.

Високите нива на тестостерон се смята, че са основен фактор, стимулиращ растежа на ненормално висок брой клетки на простата. Но при плешивостта, високите нива на тестостерон имат неблагоприятно действие върху космените фоликули, въздействайки върху рецептор за хормон, който забавя репродукцията на косата.

Испански учени са установили, че мъжете, които оплешивяват  в 20те и 30те си години имат по-голям обем на простата и намален приток на урина, два ключови симптома за доброкачественото уголемяване на простата, в сравнение с мъжете, които не страдат от загуба на коса.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *