Разкритие! Коце Маца е в центъра на футболната мафия!

Костадин Хаджииванов - Коце Маца

 Италианския съдия-следовател Гуидо Салвини ръководи акция „Последен залог“, относно световната тото мафия, която разследва договарянето на резултати в първенството на Италия и по света.

В 340-страничния доклад на Салвини българинът Костадин Хаджииванов – Коце Маца е посочен като един от босовете на престъпния синдикат, който манипулира резултати в почти цяла Европа, Азия и Латинска Америка. Бос на мафията е Тан Сеет Енг, известен още като Дан Тан.Той ръководи т.нар. „Сингапурски картел“. Хаджи Иванов пък принадлежи към „Бандата на циганите“, която отговаря за корумпирането на футбола в Европа. Как работи схемата? По какъв начин се манипулират резултатите?

Преди да се сдушат с азиатците, босовете от „Бандата на циганите“ се занимават с източване на печалби от онлайн операторите в Европа. Това са заложни къщи като Globet, Betandwin, Centrebet и др. Специални „мулета“ регистрират свои сметки във въпросните букмейкъри. Залагат на предварително известни резултати, след това прибират печалбата и предават на босовете. Скоро обаче играта става доста рискована. Усетили ужилването, букмейкърите проследяват кой ги източва. Интерпол също почва да си вре носа във футбола и работата се размирисва.

В този момент на сцената излиза Дан Тан. Той е най-възрастният в бандата, роден е на 29 април 1964 г. Имението му в 647-ми район на квартал „Пунгол“ в Североизточен Сингапур се явява нещо като световна централа на черното тото. Дан Тан предлага сигурна схема за печелене на пари. Вместо да мамят букмейкърите, ще източват пари от обикновените играчи в Азия.

По това време онлайн хазартът там добива невероятни размери. Дневно на футболни мачове от Европа азиатците залагат около 270 млн. евро. Защо Дан Тан и момчетата му да не приберат една част от тези пари? От Хаджииванов и останалите от „Бандата на циганите“ се иска да уреждат резултатите. През това време Дан Тан създава заедно с хора от китайската мафия сайтове за залагания като crownnet. com, sbo.com и Ibcbet. com. Тези сайтове по документи се водят китайска собственост, макар че не са регистрирани в Китай (след разкритията част от тях вече са закрити). В Сингапур пък е базиран www.afb88.com. За да подмамят клиенти, босовете отпускат възможност за кредитиране, залагания по телефона и възможност да се играе с огромни суми. До 2-3 минути например букмейкърът можел да отпусне кредит от 1 млн. евро на избрани играчи от китайския град Женшен, признава сингапурецът Уилсън Радж Перумал, арестуван и осъден за черно тото във Финландия.

  Как става измамата? Първоначално се е работело по т.нар. „ексчейндж система“. Например бандитите залагат 5 милиона евро за това, че на определен мач ще паднат повече от 5 гола. За по-малък брой голове се дава коефициент 5,00. Отсреща обикновените играчи, подмамени от хубавата възможност да изкарат едни пари, залагат поотделно обща сума от 1 млн. евро. „Как се вкарват пет гола?“, мисли си наивният тотаджия. Мачът, който обаче предварително е манипулиран, завършва 3:2, 4:1 или 5:0. Така бандитите легално си прибират сумата. Букмейкърът, който се явява само платформа за залагания, взима 20% от парите.

Говори се, че именно такъв залог е имало на мача от българската „А“ група между „Локо“ (Пд) и „Пирин“, игран на 11 май 2005 г. Не е ясно кой и как го е договарял. Цирковете на „Лаута“ си вървят по сценария до 64-ата минута, когато резултатът е 3:3. Точно тогава обаче става белята. Над Пловдив се стоварва истински ураган. Порой и градушка бият футболисти и зрители. Теренът се покрива с няколко пласта лед. По регламент мачът трябва да бъде прекратен. Само че в такъв случай тотото няма да излезе и залозите се анулират! За учудване на всички, вместо да спрат мача, съдията Димчо Радев и делегатът Илия Христов нареждат теренът да се разчисти.

Футболисти и служители гребат лед и вода от игрището, разчертават наново линиите. В крайна сметка след половин час прекъсване играта е подновена и мачът завършва както си му редът – 4:4. Две години по-късно пък футболистът на „Ботев“ (Пд) Кирил Андонов свидетелства за странни събития на мача с „Беласица“ в Петрич. При резултат 4:0 за домакините играчите на Костадин Хаджииванов взели да подканят гостите от Пловдив да вкарат гол, за да има общо пет попадения в мача. След като майните отказали, петричани си шибнали един автогол към края. Да манипулираш резултат от мач обаче, не е подсъдно според тогавашния наказателен кодекс в България, макар че става дума за чиста проба измама.

По-късно всичко се централизира. На стадионите се появяват т.нар. „хора с компютрите“. Те следят какво се залага в сайтовете на Дан Тан и как трябва да се развива резултатът в мача. Чрез специални знаци сигнализират на футболистите на терена какво трябва да се случи. Говори се, че дори треньорите са в схемата. За целта използвали сигнали за подсказване, заимствани от покера. За подобни типове на мач в Своге преди година съобщи шефът на „Славия“ Венци Стефанов. При това на юношески мач! „Гледам ги, седнали отстрани с един компютър и нещо си човъркат по него. Изгоних ги веднага!“ заяви чичо Венци.

Понякога стават и гафове. Така например мачът „Бреша“ – „Бари“ от италианското първенство през февруари м.г. завършил само 2:0 вместо 3:0. Сковани от напрежение, играчите на „Бари“ не могли да уцелят вратата, въпреки че онези отсреща стояли като заковани пирони. За уреждането на този мач Уилсън Радж Перумал прибрал „само“ 60 000 евро. „Дан Тан беше бесен, защото резултатът 3:0 е щял да донесе много по-високи печалби“, признава Перумал пред следствието.

Подобен гаф у нас направи футболистът на „Спартак“ (Вн) Тодор Радомиров. Мачът с„Беласица“ си вървеше кротко 2:3, когато този взе, че изравни резултата. Говори се, че за тази работа ял бой. Малка утеха за Радомиров беше, че получи награда за феърплей.

Подкупите  на  играчи, треньори и шефове се раздавали кеш, а не по банков път, за да не ги спипат властите. Парите идвали от Сингапур. Внасяли ги в Европа чрез авиолиниите, напъхани в куфари с двойно дъно. Само за една година например тото мафиотът Чоо Бенг Хуат извършил 27 полета по линията Сингапур – Милано, сочи докладът на италианските власти. В единия от случаите азиатецът дори не излязъл от летището в Малпенза. Два часа след като кацнал, Хуат взел обратно самолет за Сингапур. Тънката подробност е, че при тегленето на багажа при обратния полет куфарът му тежал с 2 кг по-малко.

Съдия-следователят Гуидо Салвини предполага, че Хуат е оставил на територията на Италия две кила банкноти в копюри от по 500 евро. Оттам вече е фасулска работа да се разнесат, където трябва, скрити по багажници на безобидно изглеждащи автомобили.

Разследването смята, че Европа била разделена на райони между членовете на „Бандата на циганите“. Словенците Дино Лалич и Адмир Сулич например действали на територията на Италия и Хърватия. Хърватските власти обаче ги пипнаха и ги осъдиха да върнат над 1 млн. евро.

За Костадин Хаджииванов пък наскоро телевизия „Скай“ съобщи от Атина, че е действал на територията на Гърция и Кипър. Журналистът Кириакос Томаидис твърди, че е засечен разговор между Коце Маца и „мозъка“ на уредените мачове в Германия Анте Сапина. Разговорът бил проведен на 17 април 2009 г. Чувало се как Хаджииванов се уговаря със Сапина за внасянето на 70 000 евро в банковата сметка на футболист, който играе в кипърския „Омония“. Томаидис твърди още, че Хаджииванов и Сапина разговаряли още няколко пъти и споменали името на Дан Тан.

Чистата печалба за синдиката от един мач варирала между 500 000 и 1,5 млн. евро, след като се приспаднат разходите за подкупване на играчи и треньори, установява още следствието в Италия. „Нелегалната ни асоциация работи в сегашния си вид от 2008 г.“, твърди Перумал. Именно тогава Хаджииванов е засечен за пръв път в хотел „Краун Плаза“ в Малпенза заедно с останалите босове от тото мафията.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *