Путин измамил наш бизнесмен с $1,5 млн.?

Старозагорският предприемач Митко Динев имал общ бизнес с новия стар руски държавен глава, фирмата им се казвала “КГБ”

 Путин е целеустремена фигура. Той беше изваден случайно от Елцин в едно от не­говите прозрения. Изи­гра много важна роля върна държавността, върна самочувствието на руснаците, спря те­риториалния разпад, извърши политически реформи, някои от ко­ито от гледна точка на европейските тра­диции са смущаващи. Личността му може би не е безспорна, но е силна.“

 Така охарактеризира новия стар руски президент шефът на БНР Валери Тодоров. Той е добре запознат с де­лата на Владимир л Владимирович, тъй като е бил два ман­дата кореспондент в Москва.

 И без да е наблюдава­ла отблизо дейността на Путин, добри думи за него отронваше приживе и пророчицата Вера Кочовска. За нея руският президент, бе „възпитаник на правда­та, опитващ се да отключи триста ключа“. „Стреми се към светлината, но върви по много дълъг и тъмен ла­биринт. И не намира разби­ране. Той обаче добре знае кой е, къде отива и какво го чака. Хората не трябва да се озлобяват към него и да го обвиняват. Той е създаден от природата по еталон“, твърдеше плевен­ската ясновидка.

 Съществуват подозре­ния, че и Ванга е визирала Владимир Владимирович в едно свое прозрение. Ле­гендарната петричка пророчица, която винаги се е изказвала ласкаво за братушките, заявяваше, че някой си Осмия ще спаси света.

 Мнозина са на мнение, че българската Касандра е говорила за Путин. Та нали именно той е осмият държавен глава, присъеди­нил се към седморката на богатите държави.

 „Ще мине време, ще из­тече много вода, докато дойде  Осмия,  който  ще подпише окончателния договор за мира на пла­нетата. Той ще бъде обичан от честните и мразен от нечестивите. По дирите му ще пуснат потеря, която ще търси начин да го преда­де и да му причини зло, но него Силите го пазят, защото е пратен“, споделя­ла Ванга. А понякога била още по-конкретна и дори споменавала име. „Всичко ще се сменя, но едно ще остане непроменено – сла­вата на Владимир, славата на Русия… Русия ще по­мете всичко по своя път и не само ще се запази, но и ще стане властелин на света“, гласяло едно от пророчествата й.

 Свободно владеещ нем­ски и говорещ все по-компетентен английски, избра­ният в неделя за трети пре­зидентски мандат Путин има репутацията на най-коравия руски политик. Той е работохолик, използващ солен език, когато трябва да постави на мястото им подчинените си и нахал­ните репортери. За голяма част от сънародниците си Владимир Владимирович е идол, и то не само заради политиката си, а и заради начина си на живот – пие умерено, не пуши и трени­ра поне по час-два всеки ден.

 Путин пътува из диви­те краища на Русия, за да изкачва вулкани, да стреля по тигри, да лови риба гол до кръста в да­лечни сибирски реки, да преследва сиви китове с надуваема лодка и да се гмурка в Черно море. Тези му изпълнения винаги са били най-подробно отразя­вани от поставилите се в негова услуга руски медии – телевизионни канали, радиостанции, вестници и списания, стремящи се да му изграждат имидж на герой за пред обществото.

 Путин безспорно е май­стор в политиката. Иначе как да си обясним, че само за 10 години той се издиг­на от младши съветник по чужди инвестиции в общи­ната на Санкт Петербург до президент на могъща­та Русия. За сефте той зае поста на главнокомандващ през 2000 г. след добровол­ното оттегляне на Елцин. Преди това бе за кратко премиер.

 Владимир Путин е ро­ден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, днешен Пе­тербург. Той е късно чедо в работническа фамилия -двамата му братя са умрели през войната. Детството и младежките си години бъдещият държавен гла­ва прекарва в комунална квартира, където семей­ството му е принудено да дели обща кухня и баня с комшиите си. „Живеехме скромно. Мама готвеше зе­лева супа, кюфтета, блини. А в неделя и на празник печеше пирожки със зеле, с месо, с ориз и бухти с извара, много вкусни“, спомня си днес Владимир Владимирович.

 Той отдавна е наясно какво трябва да прави, за да е победител.

 Като малък е мършаво момче – тормозено редовно от кварталните побойници. За да съумее да се защитава от бандитчетата, Путин се записва да тренира джудо.

 Руският президент твър­ди, че майка му не е одо­брявала решението му да се занимава със силов спорт. „Тя казваше: „Пак отиваш да се биеш“ и се намръщваше“, връща лентата на спомените си най-могъщият руснак. И до­пълва, че положението се променило, когато личният му треньор отишъл у тях и разказал на родителите му с какво се занимава и какви успехи е постигнал в залата.

 Путин завършва право в Ленинградския държавен университет през 1975 г., след което постъпва в Ко­митета за държавна сигурност (КГБ). През 1985 г. е командирован от тайните служби в бившата Източ­на Германия. Завръща се в Русия 5 години по-късно и става служител в универ­ситет (1990-1991 г). След опита за държавен преврат в СССР през август 1991 г. официално напуска КГБ.

 В педриода до 1996 г. Вла­димир Владимирович е съ­ветник по чуждестранните инвестиции на кмета на Пе­тербург Анатолий Собчак (1991-1994 г.), а също и заместник-градоначалник.

 Мълви се, че в тези годи­ни Путин е имал съдружие със старозагорския бизнес­мен и бивш собственик на фК „Берое“ Митко Динев. Компанията им се казва­ла „КГБ“ като абревиату­рата на съветските тайни служби. В крайна сметка Путин обаче се оказал не-особено почтен и измамил ортака си. Твърди се, че от сделката Митко Динев из­губил рекордните 1,5 млн. долара. Ставало дума за доставка на консумативи в една от бившите съветски републики. Стоката прис­тигнала, а парите били преведени в друга банкова сметка, посочена от Путин. До българина не стигнала нито стотинка.

 Самият Митко Динев не признава това за истина.

 „Тази история е толкова вярна колкото и оня виц, в който се разказва, че Гарабед е спечелил „Вол­га“ от държавната лотария, ама не било. Волга“, ами „Москвич“ и не е спече­лил, ами са му го открад­нали“, твърди заралията с чувство за хумор. Според запознати обаче просто днес се страхува да раз­казва бизнес миналото си с президента на Русия и предпочита да си мълчи – за по-сигурно.

 След 1996 г. Путин се премества в Москва и зае­ма второстепенни постове в администрацията на Борис Елцин.

 През 1998-ма е назначен за директор на федерал­ната служба за сигурност на Русия, наследника на КГБ. Докато Владимир Владимирович е на тази въз­лова длъжност, олигархът Березовски финансира уахабитската секта в Чечня, ръководена от Шамил Басаев, която към тогавашния момент се бори за сваля­нето на умерения прези­дент на републиката Аслан Масхадов и е отговорна за значителен терор спрямо Русия. Въпреки високия си пост и широките правомо­щия, които има, Путин не предприема никакви дейст­вия спрямо развилнелия се мултимилионер и неговата подривна дейност. През март 1999 г. кагебистът става и секретар на Съве­та за сигурност на Русия, а през август, както вече споменахме, министър-председател.

 По време на първия си президентски мандат Владимир Владимирович извършва съществени ро­кади в руската олигархия. Той издига близки до себе си хора и отстранява онези, които са му потенциални политически опоненти и за­плаха за управлението му. Така на 25 октомври 2003 г. е арестуван шефът на неф­тената компания „КЖОС“ Михаил Ходорковски. Той е тикнат в затвора и до ден днешен лежи зад решетките.

 Споменатият по-горе Бо­рис Березовски пък намира убежище във Великобритания.

 Понеже конституцията не му позволява три поред­ни президентски мандата, през 2008 г. Путин осво­боди кабинета си в Кре­мъл, но си върза гащите за бъдещето, като издигна за държавен глава верния си Дмитрий Медведев. Самият Владимир зае длъжността премиер и де факто си ос­тана лидер на Русия, макар и официално да не бе такъв през последните 4 години. Послушният Дмитрий Анатолиевич не разочарова своя създател и отказа да се кандидатира на послед­ните избори, като по този начин улесни завръщането на бившия кагебист начело на държавата.

 Докато оглавяваше пра­вителството на Руската федерация, Путин успя не само да запази влиянието си в обществото, но и ви­соките си доходи. За 4-те си години като премиер той спечели около 450 000 евро. Тези данни бяха посочени в постановле­нието на Централната избирателна комисия за регистрацията на Путин като кандидат за поста президент на Русия. Па­рите на Владимир Владимирович са от заплата, лихви по банкови сметки, военна пенсия и акции.

 Владимир Владимирович отдавна е милио­нер, твърдят запознати. В богатството му влизат и имот от 1500 кв. м в Московска област, апар­тамент в Санкт Петербург с площ 77,7 кв. м и гараж в Санкт Петербург. Нови­ят стар президент прите­жава и жилище от 153,7 кв. м в Москва. Освен това той е собственик на две волги и една лада.

 Не са малко и парите на съпругата на държав­ния глава – Людмила. Тя е до Путин вече повече от четвърт век, но ако се вярва на злите езици, не е особено щастлива.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *