Офшорка на Ковачки лапна “Топлофикация-Русе” за 85 млн. лева

Христо Ковачки

  Поредната съмнителна сделка в родната енергетика е вече факт – разследваният и осъден за данъчни измами в особено големи размери Христо Ковачки сложи ръка върху топлофикацията в Русе.

Чевръстият измамник от Самоков придоби русенския ТЕЦ от руската минно-металургична група „Мечел“ навръх 50-ия си юбилеен рожден ден – 17 декември. Тогава е изповядана сделката за продажбата на „Топлофикация – Русе“, която минава в ръцете на контролираното от Ковачки топлофикационно дружество в Плевен.

Остава загадка как Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е одобрила сделката и защо контролните органи не са подели разследване за миришещата отвсякъде далавераджииска покупко-продажба в енергийния сектор.

“Топлофикация-Русе”

Цената, която Христо Ковачки приема да плати на руснаците от „Мечел“ за Русенската топлофикация, е огромна – 27,7 милиона евро в брой, плюс плащане на 18,8 милиона долара за вече доставени въглища от Донбас, и със сигурност дипломираният квантов физик ще настоява за кредит от банка, за да осигури близо 85-е милиона лева на „братушките“.

Само преди година Ковачки бе изхвърлен от управлението на Общинска банка заради финансови афери – неговите хора в столичния общински трезор теглиха десетки милиони левове необезпечени кредити, а парите и до ден днешен не са върнати. Въпреки това Ковачки не бе изправен пред съда за банковата афера, разбойникът не е върнал на държавата и 17,7 милиона лева, които източи чрез ДДС измами и за които бе осъден на първа инстанция. Срещу Ковачки се води дело и в Сърбия. Според обвинението на Белградската прокуратура измамникът дължи 3,5 милиона евро на сръбския държавен бюджет.

Комисията за защита на конкуренцията ще се произнесе в едномесечен срок дали одобрява сделката, но според мълвата в бизнес средите Ковачки вече се е погрижил да получи отговор „да“. За целта той е прехвърлил на офшорни фирми топлофикацията в Плевен, която купува ТЕЦ – Русе. Офшорката се управлява от зетя на финансовия аферист Никифор Вангелов. Скандален факт е, че топлофикацията в Плевен дължи 6 милиона лева на „Булгаргаз“, които отказва да изплати вече трета година.

„За държавната „Булгаргаз“ пари няма, но за нови ТЕЦ-ове – да! Само заради дълга към „Булгаргаз“ на Ковачки не трябва да му се разрешава да купува нови дружества“, роптаят в бранша срещу скандалната сделка.

С новата придобивка енергийният олигарх вече ще контролира над 70% от топлофикациите в България – опасен монопол, като се има предвид склонността към далавери на Ковачки.

Руската компания „Мечел“ е имала две предложения за продажба на топлофикационното дружество, което приватизира от държавата преди 3 години за 55 милиона евро. Другата оферта е била отправена от Богомил Манчев, шеф на „Риск инженеринг“, фирма прочула се със строителството на „гьола“ АЕЦ „Белене“. Офертата на Богомил Манчев е била доста по-солидна от предложението на Ковачки, но руснаците изненадващо предпочели самоковския измамник.

В енергийните среди предполагат, че Ковачки купува ТЕЦ – Русе, за да задвижи нови ДДС и банкови афери. Енергийният баровец първо ще се опита да изтегли кредит от 100 милиона лева от частна финансова институция, който едва ли ще покрива, а освен това ще задвижи и фиктивен внос на въглища от Донбас.

Въглищата от Донбас са най-качествените, но и най-скъпите. Топлофикацията в Русе работи само с руски и украински въглища. От години енергийната мафия върти хитра далавера – обявява, че внася въглища от Донбас, които обаче смесва с български брикети. След това ДДС-то се прибира и големите губещи са данъкоплатците. Стар номер на Ковачки е и да източва приватизираните от него предприятия чрез „цигански“ фирми. Измамата е следната – издават се фактури за извършени ремонтни дейности за десетки милиони левове и по този начин се намалява данъка от печалба.

Според официални данни от ДКЕВР през 2011 г. русенската ТЕЦ е произвела 388 милиона киловатчаса електроенергия и 236 гигакало-рии топлина. Получените приходи са 44,1 милиона евро. В компанията работят 300 души.

Продавачите на „Топлофикация – Русе“ – руснаците от „Мечел“, също са съмнителни персони и са подозирани за пране на пари. През 2007 г, когато купиха срещу 55 милиона евро 49% от русенското парно, инвеститорите бяха обявени като словенска компания, регистрирана в Швейцария. През есента на 2010 г. менте словаците, които в крайна сметка се оказаха руснаци, тихомълком купиха цялата ТЕЦ – Русе, а КЗК разреши сделката с мотив, че тя няма да окаже въздействие на пазара за производство и продажба на едро на енергия.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Офшорка на Ковачки лапна “Топлофикация-Русе” за 85 млн. лева"

  1. Добре поне, че с новата придобивка енергийният олигарх вече ще контролира над цели 70% от топлофикациите в България , но и според мен е твърде опасен монопол, като се има предвид склонността към далавери на Ковачки.Но далавери всеки прави имали възможност а ако ли не, то си ги създава, точно заради това сме на такова дередже токова дълги години и сега като че ли ще става още по лошо като виждам новото правителство как си избира министрите.Остава ни само надежда, че ще се вразумят, макар и да не ми се вярва.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *