Бащата на Искра Фидосова и Владимир Путин като две капки вода!

Фидос Искренов

   „Аз съм трети братовчед на Владимир Путин по майчина линия. Затова   имаме еднакви носове и скули“, шеговито подхвърлял Фидос Искренов, бащата на най-видната дама от ГЕРБ – Искра Фидосова. И наистина, приликата между тях е покъртителна. Все едно срещу теб стои леко поостарелият след няколко мандата руски властник.

Близо 70-годишният Фидос Искренов прекарва по-голяма част от щастливите си пенсионерски години в Петрохан, където стопанисва скромна хижа. Там е неговото царство-господарство, състоящо се от дузина кученца от различни породи, петли, обучени лично от него да влизат в пернат бой, мушката – грижливо прибрани в специална стая на топло, гигантска маса за тенис и разнообразен билков чай, събиран през лятото в планината.

„Тази зима снегът е голям. Буквално ни затрупа за ден. Като вървите към бай Фидос, ще срещнете десетина автомобила и един трактор – затрупани. На една кола умишлено изчистихме покрива, за да се снимат туристите като атракция. Пътя се чисти благодарение на Искра Фидосова. Тя пуска машините, за да има все пак някакво движение. Иначе умираме заснежени и заледени.

За да се развличаме, си правихме иглута от сняг. Снежните ни къщички още не са почнали да се топят, представете си колко е било студено. Вечер между дървета се разхождат вълци, които са толкова мършави, че си личи как умират от глад, защото не си намират нищо. Плъзнаха и горски мишки, които си копаят тунелчета в снега и така правят път до мазетата на вилите и хижите. Кучетата на Искренов умеят да се бият с вълците, но понякога дивият звяр е по-силен. Смачка ли вълкът животинче на Фидос, той му спретва собственоръчно некролог на компютъра, ксерокопира го и лепи на входа на хижата. Две от псетата му бяха избягали в съседно село. Притесни се истински за тях, че няма да ги намери. Когато ги откри, много се радва. След месец му народиха паленца“, разказва хижар от Петрохан, като ни насочва как да вървим по леда, за да стигнем безаварийно до целта си.

В хижата на Фидос Искренов цари тишина и спокойствие. Две кучета от породата самоед игриво скачат по снега, но къщичките им са буквално затрупани, та се налага да спят по терасата на първия етаж. Посреща ни Валери, който пози собствеността на бащата на шефката на парламентарната група на ГЕРБ.

Двамата са стари познати и другаруват още по времето на соца. Веднага споделя, че отдавна нямат кухня и готвач, защото не могат да си позволят подобен разход.

Туристите трябвало сами да си носят храна, която на място да приготвят на газов котлон или печка. Нощувката струва 20 лева на калпак, като за деца е 5 лева.

Пушенето е абсолютно забранено, защото Фидос никак не харесва цигарите. За това и първият му въпрос към посетителите е: „Пушите ли?“. Ако отговорът е положителен, към нощувката ви се добавя още един петак. Ако е отрицателен – от сметката ви се приспадат пет лева. Логиката на бащата на Фидосова е хем проста, хем уникална: „Щом имаш пари за цигари – нещо абсолютно непотребно на човека, значи имаш средства да плащаш повече за съня си – нещо изключително полезно за хората“.

Владимир Путин

 Вторият въпрос е свързан със спорта и здравословния режим на хранене. Добре дошли са всички спортисти, които обичат да пият билков или плодов чай. За тях следват множество изненади – една от които е тенис на маса с партньор бащата на Искра Фидосова. Възрастният мъж е изключително пъргав за годините си. Гордее се с всяка спечелена точка и може да удря топката с часове. В любов към спорта е възпитал и двете си дъщери Искра и Цвети, които като малки обичали да гледат художествена гимнастика и по-специално златните момичета на Нешка Робева. Израснали борбени, но предпочели да се насочат към правото. Така с времето Искра отворила своя нотариална кантора в Монтана и отрано станала самостоятелна.

Фидос не се бъркал в работата й, нито в гаджетата й. Спокойно приел факта, че ще има за зет сърбин – футболист от Пирот. Харесал и световете си,   защото  били скромни и работливи хора. Свекърът на Искра още по времето на социалистическа Югославия обикалял Италия и Германия, където си докарвал доста добри доходи. Свекървата цял живот била домакиня, която се грижела за децата и животните, които отглеждали в двора на къщата си.

Искра пък била добра снаха и проявявала уважение към сръбските роднини. Палела колата, качвала съпруга и детето си и тръгвала към Калотина. Там, на границата, я чакали родствениците на мъжа й. Натоварвала ги и карала в Монтана, където престоявали със седмици. Но това било във времето, преди да стане народен представител. Откакто влязла в парламента, свекърът и свекървата престанали да идват…

С днешна дата най-често компания му правят само животните от мини фермата, която сам е създал. Доскорошна гордост на бай Фидос Искренов бяха два герести петела, които се задвижваха под командите на своя горд господар.

Чуеха ли гласа му: Тичай, Пейо моментално се втурваха един към друг, за да си скубят перушината. Спираха се едва когато той им нареди: „Стой“. Двамата мъжкари носеха едно и също име – Пейо, защото названието изключително много се харесвало на Фидос. За съжаление Бял Пейо се споминал през зимата и неговият адаш изпаднал в лека депресия.

„Голяма работа бяха. Като чуеха: „Заспи“, моментално се тръшваха на земята като заклани. Не мърдат дори. Много си ги обичаше и още си ги обича Пейовците. Научи ги на разни номера. Дресирани са да се качват по различни части от тялото му, да стоят на един крак, ако чуят специална команда. Посетителите се смееха с глас на хобито му. Най-много обичаха да заспиват на главата му. Ех, за съжаление сърчицето на Бял Пейо не издържа на студа. И се пресели на едно по-хубаво място. Бог да го прости! Дано другарчето му издържи, макар че вечер е стар петел“, връща лентата на спомените хижарят, който отгледал птиците от съвсем малки.

„Разбрах, че мога да говоря с цветята. Това е нещо уникално. Защото и те ми отговарят. Но трябва да се заснеме с камера, защото иначе се губи ефектът от потрепването на листата, на тичинките. Сутрин ги поздравлявам на различни езици – най-често български, немски, английски и руски. Веднага ми отговарят, защото се чувстват щастливи, че са забелязани. Може да ви звучи невероятно, но те имат своя памет. Помнят кой ден какво съм правил, какво съм им казал. Разбират различните езици, дори и френски знаят. За тях няма значение на какъв език им се говори, а посланията на казаните думи. Харесва им да бъдат обичани, ласкани, да им се правят комплименти – също като хората са. Мушкатата ми са изключително умни и красиви“, разказва Фидос Искренов.

Той е изключително щастлив от факта, че негови приятели забелязали физическа прилика между него и руския президент Владимир Путин. За това поставил своя паспортна снимка до тази на руснака, който яростно гълчи народа си с прочутата си фраза: „Виждам ви, че не работите“. Понякога се шегува, че с Путин са трети или четвърти братовчеди по майчина линия и затова имат еднакви носове и скули. Думите му често веселят любопитните туристи, които с нескрито задоволство се кефят на откровения му характер.

„Мога да говоря по всякакви теми, стига да съм на кеф. И за политика мога да говоря. Ето, Путин ми харесва като управник, обаче едно нещо в него не ми допада. Това, че прави бум-бум на непокорни граждани и журналисти. Е, нали трябва да има различни мнения, не можем всички да мислим еднакво и да сме еднакви“, разправя бащата на Искра Фидосова.

Другарите му пък споделят, че много се гордеел с известната си дъщеря Искра. Най-вече се радвал на факта, че тя въпреки славата и парите
успяла да се запази чист човек.

Фамилията имала стара къща почти в центъра на Монтана, която народната представителка тотално реновирала. От стария гредоред не останал и спомен, защото тя изградила два великолепни мезонета – за себе си и за сестра си Цвети, която имала две големи деца.

Фидос искрено се гордеел, че дъщеря му не се е главозамаяла от славата, нито се е превърнала в стиснат егоцентрик. Щедростта й нямала граници нито към близките, нито към чуждите. В село Студено буче тя поела попечителството над едно детенце. Отделно помагала и на други хора от региона, купувала им дори дърва за огрев.

Когато се прибирала у дома, запретвала ръкави да прави баници и питки. Обожавала да приготвя домашни манджи, макар че готвачът в семейството бил съпругът й – Томислав Живкович.

 

На война с ЧЕЗ

Фидос Искренов е бесен на една от най-големите енергийни компании -ЧЕЗ.

„Компанията безнаказано прибира с хитри трикове парите на българите, и при това ни унижава. От години дружеството представя на абонатите си толкова сложни фактури, че и хора с няколко висши образования не могат да ги разберат.

Направо са ни сложили ярем – никой не ме е питал дали искам и мога да плащам три пъти. Но нали са монополисти – няма мърдане. Във фактурите за фирми пък са записани 16 компонента. Какво значат, знаят само тия, дето са го писали! Но никой от ЧЕЗ не обяснява за какво вземат парите ни. Това не е свободен пазар и нормален бизнес, а жива мъка и подигравка с хората“, категоричен е в гнева си бащата на гербаджийката. Запознати с нрава му се кълнат, че той наистина има мнение по всички въпроси и теми. Отдавна твърдял, че е крайно време министри и депутати да въведат ясни правила за енергийните дружества.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *