Мога ли да забременея по време на месечния цикъл?

3 важни отговора за всяка жена

Менструацията е неотменна част от битието на жените. При някои протича безпроблемно, но при други е съпроводена със силни болки, страхове и огромно неудобство. Лекари отговарят на три важни въпроса за месечния цикъл.

бременност и месечен цикъл

Мога ли да забременея при секс по време на цикъл?

Правилото „Безопасен секс” и тук важи с пълна сила. Въпреки че по време на периода рискът от забременяване е по – нисък, все пак съществува. При някои жени овулацията е съпроводена с леко кървене и точно тогава те си мислят, че всичко е ОК и могат да бъдат непредпазливи. Следете личния си календар и внимавайте дали сте редовни на всеки 28 дни.

Опасни ли са противозачатъчните?

Лекари разкриват, че обикновено не са. Въпреки това първо се консултирайте с вашия гинеколог, защото той най – добре знае кой медикамент ще бъде подходящ за вас. Някои от тях спират цикъла и по този начин ви позволяват да се отървете от неприятните усещания. Имайте предвид обаче, че при всяка жена влияят по различен начин. Възможни са подуване, спазми в корема, главоболие и дори косопад. Наскоро четох, че е възможно менструацията да не се появи близо година след като се прекрати приемът на противозачатъчни.

Възможно ли е да ми дойде по време на бременност?

Категорично не. Много жени имат леко кървене в ранните етапи на бременността, докато тялото се адаптира. Между нормалното кръвотечение и „зацапването” по време на бременност има огромна разлика: в първия случай течността е червена на цвят, а при втория обичайно е тъмнокафява и малко като количество. При притеснения обаче незабавно потърсете квалифицирана помощ, защото в някои много редки случаи може да имате т. н. „цветна бременност”.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *