Как да избегнете следродилната депресия

След като родят, 80% от жените страдат от промени в настроението, а 10% от депресия. Тези състояния се дължат до голяма степен на хормонални изменения. Как да смекчите промените в настроението и да избегнете следродилната депресия?

rajdane-depresiya

№ 1 . БЪДЕТЕ РЕАЛИСТ. Да стане майка е една от значимите промени в живота на една жена. Но много често жените идеализираме тази идея. Слезте на земята! Живота няма да е розов. Трудно ще намирате време за почивка, а ще имате да правите много неща. Концентрирайте се и бъдете реалисти.

№ 2. ОТПУСНИ СЕ. Изследвания показват, че новородените изграждат по- дълбока връзка с майката, ако тя е спокойна. Жените, които отделят поне 15 минути на ден за релаксираща практика (медитация, дишане, йога), се справят по- добре със стреса от майчинството.

№ 3 . СПЕТЕ ДОБРЕ. Раждането превръща лесните преди неща в доста по- сложни. Например – почивката. Добрият сън намалява риска от депресия. Затова, спете поне 7 часа. Възползвайте се, когато бебето ви заспи, а ако и така не можете да се справите, потърсете помощ от роднини и приятели.

№ 4 . СПОРТУВАЙТЕ. Доказано е, че жените, които спортуват преди и след раждането, са по- добре емоционално и са maika-yogaпо- социални, когато станат майки. Разходките, дишането на чист въздух и връзката с природата, ще ви помогнат да избегнете следродилната депресия. Но не се пресилвайте с тежки упражнения, просто се движете.

№ 5 . ПРИЕМАЙ МАЙЧИНСТВОТО КАТО РАБОТА. Когато започнем работа, знаем, че ни очакват стресиращи и изтощителни дни. Затова приемайте майчинството като 24- ова работа. Така ще сте по- отговорни към новата си роля и ще й отдадете необходимото значение.

№ 6 . НЕ ОЧАКВАЙТЕ ДА СТЕ ПЕРФЕКТНА МАЙКА. Перфекционизмът е пътят към депресията. Това означава, че очакванията ви са невъзможни за удоволетворяване, което означава, че ще чувствате вина. Позволете си да грешите. Всички майки са го правили – поговорете с по- големи от вас жени и те ще го потвърдят. Не се стремете да сте перфектни, просто бъдете щастливи.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *