Уроци за възрастни: Как да бъдеш добър родител

Линията между грижата за детето и контрола върху поведението му е много тънка. Поради това доста родители не правят разграничение и допускат купища грешки при възпитанието, което се отразява не само върху нататъшния живот на наследника, но и върху самите тях.

уроци за родители

Изследванията показват, че доброто отношение към детето като цяло увеличава възможността за благополучие, а родителите полагащи редовни грижи за хлапетата са в пъти по – щастливи. В това няма нищо странно, защото когато съществува взаимно доверие просто се отчитат по – малко негативни чувства, а липсата на стрес е едно от основните изисквания за добро здраве.

Ето няколко съвета как може да помогнете на вашите деца и да изградите доверие към собствената си личност:

Домашното

Много родители решават домашната работа на децата си, вместо да ги оставят да се помъчат сами. Това е изключително лоша практика не само защото хлапето няма да усвои материала, но и защото по този начин вие сами го лишавате от възможността да се научи на отговорност. Оставете го да се бори самичко с проблемите си и се притечете на помощ едва, когато ви помоли.

Фокусът върху усилието и справянето с проблема ще даде възможност на малкото да се научи да се справя само, защото трудностите в живота тепърва предстоят. Апропо, в казармата вие ли ще носите пушката му?

Подкрепяйте го в нужните моменти

Нека да си представим, че детето ви участва в състезание по бягане. Според вас самите как бихте му помогнали повече: ако преди старта го ободрите с няколко думи и вдъхнете увереност в собствените сили, или ако крещите като изпаднали в умопомрачение отстрани когато вече тича по пистата?

Независимо какво е вашето мнение, първият вариант е по – удачен, поне според специалистите по детска психология. Не се намесвайте брутално в трудния момент, а оказвайте необходима подкрепа. За малчуганите в повечето случаи е достатъчно да знаят, че някой ще се зарадва на техния успех.

При положение, че класирането му не е добро, не правете драми от това. Може да няма талант за спринтьор, но в бъдеще да стане най – добрият автомобилен специалист в целия град.

Предразполагайте децата си да бъдат активни

Да ги оставяте по цял ден пред телевизора или компютъра, само за да си осигурите малко повече спокойствие, е една от най – големите грешки. Създайте план за действие и когато забележите, че стоят втренчени в анимационното филмче по – дълго от нормалното, намерете начин да ги откъснете и разсеете. Движението е супер важно за подрастващите, защото им позволява да израснат силни, пъргави и атлетични млади хора. Също така вижте към какво детето има интерес и го насърчавайте, независимо дали се радва като играе футбол, баскетбол, тенис или се бори с другарчетата си.

Не се правете на много страшни

Да, може би искате дъщеря ви да остане завинаги при вас и да не поглежда към момчетата, но в един момент тя ще съзрее достатъчно, ще започне да мисли за срещи и секс. Една от основните родителски грешки е да се изразява открито неодобрение към гаджетата, защото психиката на юношите и девойките все още е незряла, и те много обичат да се противопоставят. По – добре дайте съвети и научете наследниците си да различават добрите от лошите хора. Също така помнете, че вашата гледна точка не е единствена на този свят.

Насърчавайте мечтите им

Независимо дали детето мечтае да бъде рок музикант, световен шампион по борба, полицай, космонавт или учен, винаги насърчавайте неговите мечти. Така ще му помогнете да развие фантазията си, да научи нещо ново, да работи за някаква кауза и не на последно място – да разбере, че на този свят най – важно е да вярваш в самия себе си.

Думи като „Абе, борец ще ставаш, не ги ли виждаш какви са им счупени ушите” могат да извадят малкото от строя за дълго време и да го накара да изгуби интерес към всичко. Това, че 10 годишният хлапак мечтае да се окичи със златен медал от световното по борба съвсем не значи, че той ще посвети целия си живот на спорта. А ако го направи значи наистина чувства, че има призвание за подобно нещо.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *