Плащаме 9 лева за козунак по Великден

9 лева за козунак

Производители на тестени изделия дадоха прогноза, че килограм козунак ще струва минимум 9 лева по Великден през тази година. Това е точно два пъти по-скъпо, сравнено с миналия сезон, когато великденският сладкиш се търгуваше за около 4-5 лева. Вероятно сега мнозина българи няма да имат възможност да си купят истински козунак и ще карат на домашни питки.

За сто процентното увеличение са виновни завишените цени на яйцата и захарта, които през последните месеци поскъпнаха страшно много. Хора от бранша допълват, че сладкарските кооперации са започнали да преизчисляват цените и на останалите изделия, което неиминуемо ще доведе до оскъпяване на всички продукти. Търговци предрекоха, че ако правителството не вземе спешни мерки, занаятът ще срещне сериозни трудности, защото цената на една най-обикновена вафла може да скочи до 1 лев за бройка.

9 лева за козунак

Специалисти разкриват, че за направата на килограм качествен козунак са необходими 10 яйца и простата аритметическа сметка показва, че само за този компонент трябва да бъдат похарчени 5 лв. Според тях единственият изход тази година е да се предлагат по-некачествени козунаци, които обаче хората ще могат да си позволят. За целта производителите ще използват яйчен прах, сухо мляко и есенции.

Майсторите – пекари обаче са категорични, че дори и да се внесат по-евтини яйца, цената пак ще остане висока заради непрекъснато поскъпващия бензин, който дърпа нагоре цените на всички останали продукти.

Специалисти по храните пък съветват да си приготвим сами празничната трапеза за Великден ако имаме възможност, защото много от производителите могат да набутат в сладкишите материали със съмнително качество. Въпреки че вероятността не е толкова голяма, все пак е напълно възможно да получим хранителни отравяния заради развалени продукти.

Великденски козунак със стафиди:

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *