Пестицидите: Заплаха за детското здраве

Когато станете родители, центърът на вашата вселена се измества и започвате да мислите най – вече за щастието на вашето дете. За съжаление индустриалците съвсем не се интересуват какво се случва с него и в намерението си да натрупат огромна печалба, използват пълни с химически вещества суровини за производство на своята продукция. Още по – лошо е, че законите са доста меки към тях и това им дава възможност да тровят милиони потребители с пестициди.

детско здраве и пестициди

Болести причинени от пестициди

Детска левкемия. Бразилско проучване от 2013 г. установи, че редовната консумация на химически заразени продукти от майката, увеличава с цели 700 % възможността нейното дете да заболее от левкемия още през първите 2 години след раждането си. За намаляване на риска медиците препоръчват да не се консумират храни с пестициди (къде ли ще ги намерим?) докато трае бременността и по време на кърмене.

Дефицит на вниманието и хиперактивност. Срещаните в храните пестициди значително увеличават риска от Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ), сочи проучване на Харвард от 2010-а. Превантивните мерки са консумация само на органична храна, а това е достатъчно да намали заплахата с 90 %.

Хранителни алергии. Изследователи от Ню Йорк откриха изненадваща връзка между хранителните алергии и нивата на пестициди в тялото. Хората с високи нива на дихлорфенол (използван за дезинфекция на питейната вода), са в пъти по – склонни да страдат заради непоносимост към мляко, яйца, морски дарове и фъстъци. Дихлорфенолът се смесва със здравите бактерии в червата и нарушава естествените имунни реакции. Рискът може да се занижи чрез използване на специален филтър за вода. Бъдете внимателни когато купувате и търсете само сертифицирани продукти.

Аутизъм. Причината за това тъжно състояние е смесица от генетични показатели и експозиции на околната среда, по – специално химикалите използвани срещу насекоми. Начинът да предпазите децата си е да избягвате вдишване и контакт с източниците на органофосфатно химическо замърсяване. Имайте предвид, че подобни химикали често се използват за пръскане на земеделска продукция.

Нисък коефициент на интелигентност. Децата родени от майки с високи нива на пестициди по време на бременност, дават доста по – ниски резултати в началното училище. При IQ тест такива дечица са с цели 7 пункта под нивото на съучениците си, които са имали късмета майките им да ядат здравословна храна. Към 2012 година, броят на засегнатите малчугани в световен мащаб надхвърля 17 000 000.

Превенцията е трудна, но не невъзможна. На първо място разчитайте на органичната храна. Тоест, избягвайте да купувате полуфабрикати и преработени храни, а когато готвите го правете от нулата. През летния сезон купувайте пресни плодове и зеленчуци, намерете начин да ги запазите в насипно състояние, дори и да ги замразите. Добра практика е да се запознаете лично с малки фермери от селата до вашия град и да купувате директно от тях.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *