Как да къпем бебето

Как да къпем бебето е въпрос с особена важност за всяка млада майка. Тайнството на това свещенодействие в началото е загадка за много жени, а препоръките на вещите баби невинаги са в синхрон с лекарските предписания. Съществуват много легенди и митове, разпространявани от уста на уста, някои от които са верни, а други не съвсем.

къпане на бебе

Сапун или шампоан?

Прието е да се смята, че през първите три – четири месеца от живота на кърмачето не е препоръчително да се използват никакви почистващи продукти и бебето трябва да се къпе само с топла преварена вода. Прави се, защото кожата е силно уязвима през този период и употребата на химикали може да я увреди. Въпреки това е възможно да се използват много малки количества мек сапун (стара практика у нас е да се употребява т. н. „бърснарски” сапун) или по няколко капки бебешки шампоан.

Въпреки това бъдете внимателни – много марки бебешки продукти не се понасят добре от детето, кожата се зачервява, понякога се появяват обриви. Ако забележите каквито и да е симптоми, незабавно потърсете консултация с педиатър и сменете продукта.

„Последните проучвания показват, че съвременните препарати като цяло са безопасни. Според някои твърдения може да се използват и почистващи кърпички. Преди да предприемете каквото и да било обаче първо се посъветвайте с лекар, не правете нищо на своя глава”, коментира д-р Стефанов от известна АГ клиника.

Друго особено важно нещо при къпане на бебето е да поддържате стаята достатъчно топла. Не забравяйте, че малкото човече не е в състояние да ви каже как се чувства, отговорността да запазите здравето му е изцяло ваша. Специалистите препоръчват температурата на въздуха да е около 25°.

Хубаво е да правите и бебешка гимнастика, докато мъничето ви е във водата. Движете крайниците му нежно и внимателно, не прекалявайте. Правилното изпълнение ще подобри работата на кръвоносната система и се смята, че е перфектно средство за закаляване.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *