46-годишната Неврие Шакирова: Оцелях по чудо след кръвоизлив в мозъка, жесток побой и тежка операция!

След всички перипетии Неврие Шакирова е сигурна, че е докосната от Бога

  Нa 21 декември милиони хора по света чакат края на света. А една жена се готви да започне своя нов живот.

За него Неврие Шакирова се пребори точно три пъти. Оцелява след ужасяващ кръвоизлив в мозъка. Надвива смъртта и когато я пребиват жестоко ден преди животоспасяващата й операция.

Последният рунд от битката й се състои в столичната болница „Токуда“. Там непоколебимата Неврие претърпява тежка мозъчна интервенция.

В навечерието на предречения апокалипсис тя стои в стаята си. Довършва прибирането на багажа си, за да се завърне у дома. Усмихва се широко. На главата й личат шевове от дълбоки рани. Не заради тях обаче сините й очи са насълзени. Неврие не може да спре да плаче от щастие. Такава я видяхме, когато я посетихме в „Токуда“ на 21-ви декември – деня на изписването й.

„Чувствам се докосната от Бог. Бях на косъм от живота. Разбирате ли? На косъм“, казва Неврие и започва да плаче.

Битката на 46-годишната жена започва в Кричим, Пловдивска област. Там обитава апартамент в скромна кооперация и развива малък бизнес с бонбони и близалки.

Спасителят на изстрадалата жена д-р Славомир Кондов

Край на безметежното й съществуване слага коварен инсулт. Неврие е приета в болница в града на тепетата. Изследване с ядрено магнитен резонанс показва, че има тежък кръвоизлив в мозъка. Причината е аневризъм – патологично разширение на мозъчните съдове.

„Тръбичката, в която върви кръвта към мозъка, се е подула като автомобилна гума. Така ми го обясниха. За всичко причината е високото ми кръвно, а за него – стресът. Не съм предполагала, че ядовете ще доведат до това“, казва спокойно Неврие. За повече точност съюзникът в последната й битка д-р Славомир Кондов разяснява: „При Неврие аневризъмът е причинил кръвоизлив преди време, но не е бил фатален. Обикновено при първи такъв се взимат мерки за запушване на аневризма, за да не кърви“. Специалистът цитира американска статистика, според която при кръвоизливи от аневризъм в мозъка 12-20 % от случаите хората загиват на място или в първите часове. Около 10-15 % издъхват през първия месец, независимо как се лекуват. При повторен кръвоизлив в мозъка пък в 50% от случаите изходът е фатален.

Неврие обаче не се вписва в тази статистика. Тя е друг случай – здраво вкопчена в живота.

„От Пловдив ме изпратиха във ВМА. Там ми казаха, че операцията с консумативите – „спиралите“, които ще слагат в главата ми, ще излезе около 20-25 000 лева. Скъпо е, защото не е към Здравната каса. За какво плащаме тези осигуровки?! Значи да внимаваме от какво се разболяваме. По възможност да е нещо, за което плащаме осигуровки. Тогава след консултацията във ВМА се прибрах вкъщи, понеже имах само 8000 лева“, казва Неврие.

В Кричим 46-годишната жена започва трескаво да събира средства, нужни за животоспасяващата й операция. Семейството й успяло да помогне и сумата набъбнала до 20 000 лева. С тях седмица преди края на света, насрочен за 21-ви декември, Неврие се отправя за втори път към София. Натоварена със сак и две ръчни чанти излиза от дома си. Часът е около 5,45. 20-те хиляди лева са прилежно прибрани в една от чантите.

„Тъкмо отварях входната врата на блока, когато ги видях. Бяха двама мъже. Само очите им се виждаха. С шалове и шапки ли, с маски ли бяха, не мога да кажа. Седяха в беседката пред блока. Когато се показах, станаха и се затичаха към мен. Дръпнах вратата на входа, но, те бяха по-силни. Избутаха я. Започнах да крещя.

През цялото време крещях. Пресипнах, но никой не излезе да ми помогне. Удряха ме по главата. С дъска за рязане на хляб ме удряха. Ох, не искам да разказвам за това“, разплаква се Неврие.

Борбата й продължава няколко минути. Брани главата си заради тежкото си заболяване. Опитва се да запази и двете ръчни чанти, защото в една от тях са 20-те хиляди лева, нужни за животоспасяващата й операция. Загубата е неизбежна. Единият мъж дърпа чантите от ръцете й, а другият я удря безмилостно с дъска. От главата й шурва кръв. Замъглява очите и съзнанието й.

„Припаднах, когато топлата кръв влезе в очите ми. Помня, че им казах: „Момчета, моля ви, това са парите за операцията ми, с които ще живея“. Повече нямам спомен, припаднала съм. Тогава са взели чантите. Сака го оставиха, защото беше тежък. Мисля, че е случайно. Никой не знаеше, че ще нося толкова пари. Пък и ако знаеш, че ще нося 20 000 лева, с дъска за рязане на хляб ли ще дойдеш?! А и защо ще ме причакваш пред входа, а не пред колата ми? Тя беше спряна зад блока. Там беше тъмно. Никой нямаше да ме чуе“, казва Неврие и трие сълзите си.

В случая нападателите й не са допуснали грешка, като са поели риска съседи да се включат в борбата. Явно са били наясно с манталитета на хората в днешно време, никой не помага на пищящата от ужас женя. Обитателите на блока не излизат дори когато настава гробовна тишина, нападателите вече са избягали, а Неврие е припаднала в локва кръв. Лежи съвсем сама.

„Когато се съвзех, извадих си телефона и набрах 112. Не виждах почти нищо, защото имах кръв в очите. Като звъннах, тогава излязоха съседи. И то жените, мъжете им си стояха вкъщи. Линейката дойде след около 20 минути. Идва от Пловдив, а до Кричим са 30 км. Като дойдоха лекарите, излязоха и мъжете. Страх ги било за техния си живот. Сами ми го казаха. Да бяха викнали само, тези щяха да избягат. Но не, хората вече не милеят за трагедията на другите“, разказва Неврие.

Горчивината в гласа й изчезва, когато идва ред да сподели за щастливата развръзка на историята си. След като вече нямала пари за операцията във ВМА, Неврие потърсила други варианти в интернет. Нямала време да се възстановява от побоя и шока. Операцията й била наложително.

„Имала е изключителен късмет, че аневризмът не се е спукал при побоя. Това е, както се казва, Божа работа“, споделя д-р Кондов след изписването на пациентката му. Той допълва за огромната вероятност евентуалният втори кръвоизлив в мозъка да бъде смъртоносен. Но както стана вече дума, г-жа Шакирова не се вписва в статистики. Когато разбира, че в „Токуда“ и „Пирогов“ лекуват подобни заболявания, Неврие не се поколебава. Желанието за живот й вдъхва смелост. Увита в бинтове минава през същия вход, до който я пребиват жестоко, за да потърси отново спасение.

„Първо дойдох в „Токуда“, защото ми беше по-близо. Срещнах се с д-р Кондов и му разказах всичко. Нямаше време. Бях на косъм, защото кървенето ми се беше увеличило. А и от травмата ми се качи кръвното налягане. Беше много високо. Главоболието – непоносимо. Не можех да си сложа главата на възглавница, не можех да спя, ушите ми бяха заглъхнали“, споделя Неврие.

Покъртителният й разказ шокира д-р Славомир Кондов. Той решава да помогне на препатилата жена и я оперира напълно безплатно. От „Токуда“ договарят и по-ниски цени на консумативите, нужни за животоспасяващата интервенция. Само тях Неврие плаща.

Това не е единственият случай на благотворителност в японската болница, допълва д-р Кондов.

„Много се учудих, като ми казаха, че ще платя само консумативите. Toвa са „спиралите“, които ми сложиха по време на операцията. Всичко ми излезе около 10 000 лева. А ми казваха, че в частните болници „одират кожи“. Ето, аз се уверих, че не е така. В държавните също има специалисти, но в случая ми излизаше по-скъпо. Нали ви казах?! Във ВМА ми казаха, че ще ми струва около 25 000 лева. Постоянно плюят лекарите, но ето, че има и хора сред тях“, споделя Неврие и очите и пак се пълнят със сълзи.

В стаята влиза един от специалистите, участвали в операцията й. Казва, че интервенцията на Неврие е продължила близо 3 часа. По време на операцията се оказало, че пациентката има някои анатомични особености, които са под 1 % в човешката популация.

„Казах ви, че съм докосната от Бог“, възкликва Неврие.

Допълва, че след преживения ужас ще се отдаде на почивка и възстановяване. Ще обърне внимание на здравето си и ще се усмихва повече.

„Моля, пожелайте чрез вестника на хората през 2013 година повече здраве. Нека всички да бъдат подобри, по-щастливи и да се усмихват повече. Понякога доброто побеждава“, казва Неврие.

Още сензации:

loading...

3 Отговора за "46-годишната Неврие Шакирова: Оцелях по чудо след кръвоизлив в мозъка, жесток побой и тежка операция!"

  1. Никола Кътев   25.03.2013 at 21:03

    Д-р Кондов е много добър специалист! Майка ми на 70 годишна възраст бе оперирана от него и екипа му от менингеом. Благодарение на златните пъце на доктора, сега, една година и половина по-късно, тя е добре, а наскоро направения контролен скенер показа, че няма и помен от проблема! Използвам случая още веднъж да благодаря на д-р Кондов и неговия екип и по-специално на една млада дама-анестезиолог, чието име не помня.

    Отговор
  2. Nikolay   08.05.2013 at 1:31

    Vnimavaite s tozi „specialist“!Osakatil e mlada jena ot Dimitrovgrad vsledstvie na gruba medicinska greska pri operacia na diskova hernia.Vijte statiata ot 4.09.2012 v http://www.dgpazar.eu „Operirana pogreska tarsi izcelenie ot nepriznata lekarska nebrejnost“

    Отговор
  3. Радослав Стоянов   25.10.2013 at 12:38

    Този ме осакати и мен!
    Небрежността наистина е му е безгранична. Надявам се, че има някакъв лекарски съюз или гилдия, който да наказват такива бездарници поне с отнемане на лекарските права.

    Ето тук дори имат фен страница : http://vnimanie.wordpress.com/

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *