Свобода Бъчварова: Искам последният ми дом да бъде в сърцата на близките и единомишлениците ми

Свобода Бъчварова

  На 87-годишна възраст след кратък престой в болница почина голямата писателка Свобода Бъчварова. В лечебното заведение тя бе приета заради кръвоизлив.

Всеки четящ българин знае името й. А дори и онези, които по-рядко посягат към книгите, вероятно са го срещали – във финалните надписи на филми като „Опасен чар“ и „На всеки километър“, на които е сценаристка.

Последните 22 години от живота си Свобода живя в Бразилия при дъщеря си. Преди няколко месеца й изпратихме по имейл 7-8 въпроса за кратко интервю и се надявахме да ни отговори. Искаше ни се да я питаме повече, но осъзнавахме, че не е добре със здравето и ни беше съвестно да я ангажираме много.

Макар и със закъснение, отговорите от Бразилия пристигнаха. Изпрати ни ги Елица, дъщерята на авторката на „Приключенията на Фильо и Макен-зен“, „Литургия за Илинден“, „Земя за прицел“, „Великденска ваканция“ и други незабравими романи. „Най-после успяхме да завършим интервюто – мама да напише отговорите, а аз да препечатам бележките. Тя не е никак добре и често ръцете й треперят, а и да ходи й е вече много трудно. „Старост-нерадост!“, както тя често повтаря“, гласеше придружаващата бележка. Дадохме си сметка колко усилия е коствало на Свобода да се занимае с въпросите ни й благодарихме искрено.

„На моята възраст сълзите са ежедневна роса и като нея подхранват и умиват душата. А най-често сълзите придружават песните, които с мама и с близките, а най-вече с Лили Велева, пеехме заедно, а сега тихичко сама си тананикам, като ме налегнат спомените, преди да се унеса и заспя“, написа ни Свобода. Тя бе далеч от родината, но България бе винаги в нея и с нея.

Бъчварова искаше, когато си отиде от този свят, последният й дом да бъде в сърцата на близките и единомишлениците й. Споделяше също, че е благодарна, задето никога не е писала лъжи.

Особено благоволение на съдбата Свобода виждаше в избирането на българската потомка Дилма Русев за президент на Бразилия. „Истински се радвам, че човек с характер и собствено виждане е начело на държавата“, откровеничеше голямата писателка. Сама тя бе дете на политемигранти с леви убеждения, припомнят запознати с биографията й.

Здравословното състояние на Свобода се влоши миналото лято покрай смъртта на Бинка Желязкова. На писателката й прималяло, когато разбрала, че първата жена режисьор на Балканите е починала. Ще припомним, че Бинка си отиде след дълго боледуване от Алцхаймер.

Свобода и Бинка бяха близки още от времето, когато работеха заедно в киностудия „Бояна“. Бъчварова бе създател и ръководител на легендарния творчески колектив „Хемус“, реализирал някои от най-успешните творби на покойната вече режисьорка.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Свобода Бъчварова: Искам последният ми дом да бъде в сърцата на близките и единомишлениците ми"

  1. cq9   12.07.2023 at 18:52

    The other day, while I was at work, my sister stole my
    iPad and tested to see if it can survive a thirty foot drop, just
    so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83 views.
    I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *