Авангардистът Хундертвасер изживява любовен романс с талантливата актриса Ирина Малеева

Фриденсрайх Хундертвасер

  Макар името на актрисата Ирина Малеева да не е от най-познатите в родината й, тя реализира в чужбина завидна кариера. Работила в Италия и Европа, живееща ОТ 1985 г. в САЩ, името й се свързва с режисьора Федерико Фелини, както и с това на художника Хундертвасер, и двамата признати за гении в своята област. Малеева е дъщеря на легендарната българска актриса от Народния театър Ирина Тасева (1910-1990 г.).

„Аз бях емоционално и любовно свързан с Ирина Малеева!“, признава самият Хундертвасер. Австрийският авангардист, построил уникална кооперация във Виена без нито един ъгъл, изживява романс с талантливата красавица и взема физиономията й за една от своите картини. Тя е една от най-загадъчните за почитателите на ексцентрика, нарича се Irinaland over The Balkans („Ириналенд на Балканите“). Оригиналът се намира в музей в Япония.

Ирина Малеева

У нас дори в театралните среди Ирина Малеева е известна повече като „дъщерята на Ирина Тасева“, за която само ще припомним, че е една от най-магнетичните актриси в историята на Народния театър, покойна от 1990 г. Под редакцията на кинокритика Атанас Свиленов през март бяха издадени мемоарите на Тасева, отлежавали скрити повече от 20 години. Книгата „Сбогом, любов“, в която част от страниците са посветени на прощаването на актрисата със сцената, се финансира от дъщерята, също голяма красавица. В страниците на майка си тя не добавя нито ред за себе си. А има какво.

Ирина заминава в Рим да следва сценичен дизайн в Академията по изкуства. Успоредно тя записва и актьорско майсторство в студиото на италианския режисьор Алесандро ферсен. В негова пиеса българката стъпва на театралната сцена, а на премиерата присъства Джулиета Мазина.

Впечатлена от красавицата с дълги черни коси, която и пее в спектакъла, Мазина я завежда в култовото студио „Чинечита“. Там съпругът й Федерико Фелини провежда кастинг за филма си „Сатирикон“. Казва й „Много си екзотична“ и я ангажира за три различни роли във филма. Ирина е само на 17. Притеснена дали ще се справи с езика, Фелини й казал да говори каквото иска и на какъвто иска език. После озвучил ролите й с дублаж. В пресата Малеева излиза на първа страница със заглавие „Бумът Ирина“. След години в САЩ започват да я наричат „италианската актриса“.

Картината „Ириналенд“ на Хундертвасер се намира в Япония. Погледнете женското лице в нея и фонографията на младата Ирина Малеева. Тя е

Малеева снима и с американския режисьор Орсън Уелс, определен посмъртно през 2002 г. от Британски филмов институт за „най-добрия филмов режисьор за всички времена в листата си на 10-те най-добри“. Във „Венецианският търговец“ Уелс й дава ролята на Джесика, по съвпадение – знакова за майка й на сцената на Народния театър.

Ирина избутва Палома Пикасо от леглото на Хундертвасер. След снимки на сериал във Венеция тя получава покана да направи фотосесия в къщата на Хундертвасер на остров Гуидека. Влизайки в къщата, й отваря Палома, гадже на художника. Българката вижда удивителни картини и пита нейни ли са. Отговорът бил не, но Ирина разбрала, че пред нея е дъщерята на Пабло Пикасо. Към края на фотосесията се появил Хундертвасер. Спогледали се с Ирина и оттам нататък историята става прекалено лична, а Палома се изнася от дома на художника. Лудо влюбен, Хундертвасер живее няколко месеца в апартамента й в Рим. Когато идвали продуцентите й по работа, се криел под леглото от досадата им.

Ексцентричността му завладява душата на Ирина. Приказката приключва, когато той й прави предложение за брак. Тогава тя е на 18, той на 41. Като научава, че нещата стават сериозни, майка й идва по спешност в Рим. Старата Ирина никак не била очарована да даде дъщеря си на шемет, пък макар и гениален. Хундертвасер рухва емоционално от отказа. После му минава и до края на живота си (умира през 2000 г, като предварително е забранил да го поставят в ковчег) пътува по света, за да присъства на премиерите на Ирина. Тя е универсален артист – актриса, певица, пианистка, художничка, чиято кариера продължава и днес. По мъж тя е г-жа Голлер.

Малеева е дъщеря на Ирина Тасева от връзката й с царски офицер, тикнат в Белене. Когато детето е на 6, някой казва на майката, че е добре да прати невръстното си момиченце при Вълко Червенков, което да го разчувства и да помоли вожда да освободят баща му. Така и станало. Родителите се развеждат в името на бъдещето на двете си деца – момче и момиче, за да не пише в характеристиката им, че са потекло на „враг на народа“.

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Авангардистът Хундертвасер изживява любовен романс с талантливата актриса Ирина Малеева"

  1. Candice   25.10.2021 at 16:29

    I’m not sure where you’re getting your information, but great topic.
    I needs to spend some time learning more or understanding
    more. Thanks for fantastic info I was looking for this info for
    my mission.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *